Grundlovsforhør i dag: Detaljer i sag mod Britta Nielsen kommer frem

Klokken 10 stilles den svindelmistænkte 64-årige kvinde fra Socialstyrelsen for en dommer.

64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsen har i over 40 år arbejdet i Socialstyrelsen, Socialministeriet og Sikringsstyrelsen. Hun er blevet betegnet som en betroet medarbejder og har kaldt sig afdelingsleder i sin mailsignatur. (Foto: © Phill Magakoe, Scanpix)

Den 64-årige betroede medarbejder fra Socialstyrelsen, Britta Nielsen, bliver i dag klokken 10 stillet for en dommer ved Retten på Frederiksberg.

Her skal det afgøres, om den svindelmistænkte kvinde kan varetægtsfængsles, efter at hun i går ankom til Danmark fra Sydafrika.

Samtidig bliver det offentligt kendt, hvad politiet helt konkret mener, at Britta Nielsen har gjort. Det sker, når sigtelsen mod hende bliver læst op i retten.

Det er endnu uklart, hvordan Britta Nielsen forholder sig til mistanken mod hende.

For selvom hun allerede i går ved en afhøring med politiet blev præsenteret for sigtelsen mod hende, ønskede hendes forsvarer, Nima Nabipour, ikke at fortælle, hvordan hun stillede sig til sigtelsen - om hun ville erklære sig skyldig eller uskyldig.

Lukkede døre?

Hvad der videre sker i dag afhænger af, hvordan dagens grundlovsforhør kommer til at køre.

Bagmandspolitiet (SØIK) har på forhånd sagt til nyhedsbureauet Ritzau, at anklageren nok vil forsøge at få dørene lukket i sagen, så detaljer i efterforskningen ikke kommer frem. Årsagen er, at der er sigtede personer på fri fod.

Om det kommer til at ske afgør dommeren ved grundlovsforhøret.

Da sagen mod den Britta Nielsen kom frem for en måned siden, den 9. oktober, lød det fra socialminister Mai Mercado (K), at der var tale om gement tyveri.

Den 64-årige kvinde er sat i forbindelse med millionsvindel for mindst 111 millioner kroner over en længere årrække - penge hun ifølge mistanken har taget fra de offentlige kasser og overført til sine egne bankkonti.

Britta Nielsen blev anholdt i Sydafrika den 5. november efter at have været varetægtsfængslet in absentia og internationalt efterlyst.

Mand fremstilles også i dag

Umiddelbart efter grundlovsforhøret i dag i sagen mod Britta Nielsen vil en mand blive fremstillet i grundlovsforhør.

Politiet mistænker ham for groft hæleri, da de mener, at han har spillet en hovedrolle i at bruge de stjålne penge.

Hvad han konkret er sigtet for, får offentligheden før at vide i dag, men mandens forsvarer, Henrik Dupont, oplyste i går, at han nægter sig skyldig.

Manden har en personlige relation til Britta Nielsen, men er beskyttet af navneforbud.