Grundlovsforhør i terrorsag: Basil Hassan fængslet in absentia

To 29-årige mænd bliver torsdag formiddag fremstillet i grundlovsforhør i en terrorsag.

Basil Hassan, der blev efterlyst i forbindelse med attentatet mod Lars Hedegaard, blev torsdag i Københavns Byret fængslet in absentia og dermed knyttet til endnu en terrorsag. (© Scanpix)

Den formodede gerningsmand til attentatforsøget mod Lars Hedegaard, den 31-årige Basil Hassan, er nu fængslet in absentia i en ny terrorsag.

Det kom frem torsdag formiddag i byretten i København.

Her bliver to 29-årige mænd fremstillet i grundlovsforhør i en terrorsag, efter at de blev anholdt onsdag formiddag.

Dermed er Basil Hassan officielt en del af sagen.

Slog til mod flere adresser

Onsdag formiddag slog Københavns Politi og PET til mod flere adresser i København. To personer blev anholdt og sigtet efter den såkaldte terrorparagraf.

De to personer mistænkes for at have indkøbt og sendt droneudstyr til terrororganisationen Islamisk Stat. Ifølge DR Nyheders oplysninger er der tale om to 29-årige mænd, der er en del af et dansk terrornetværk.

Efterlyst spiller central rolle

Den efterlyste Basil Hassan, der ikke var til stede i retten, spiller en central rolle i det samme netværk. Den 31-årige mand blev efterlyst i forbindelse med attentatforsøget mod islamkritikeren Lars Hedegaard.

Politiet mener, at netværket har bestilt dronedele i Danmark og sendt til Islamisk Stat. De menes at være en del af et større terrornetværk.

Ifølge DR Nyheders oplysninger har Basil Hassan bestilt dronedelene fra Danmark. Han menes at være højt placeret i terrororganisationen Islamisk Stat.

Københavns Byret har på anklagerens anmodning besluttet at nedlægge navneforbud i sagen. DR har valgt at bryde dette forbud, da DR er af den opfattelse, at navnet på en af de hovedmistænkte allerede er kendt i offentligheden og har været det gennem flere år.

Østre Landsret besluttede i december 2016 at ophæve navneforbuddet på Basil Hassan i sagen om drabsforsøget på forfatteren Lars Hedegaard i hvilken Basil Hassan er internationalt efterlyst med navn og billede.

Østre Landsret lagde vægt på den lange tid, der var gået siden attentatforsøget samt det forhold at USA's udenrigsministerium knyttede Basil Hassan til terroraktiviteter i Islamisk Stat.

DR Nyheder har gennem længere tid arbejdet på at afdække terrornetværket og fortalte dagen inden grundlovsforhøret, på baggrund af flere af hinanden uafhængige kilder, om Basil Hassans formodede centrale rolle i netværket.