Gudenåen oversvømmede sommerhuset: 'Simpelthen så trist et syn'

Masser af huse er oversvømmet, og nu vil borgmestre have hjælp fra Christiansborg.

Anita Winkler viser rundt i søsterens sommerhus ved Gudenåen lidt uden for Silkeborg. I køkkenet stopper hun op.

- Her har vandet gået op til anklerne. Jeg bliver helt nervøs for, om det overhovedet kan reddes.

I sidste uge løb Gudenåen bogstaveligt talt gennem sommerhuset. I dag lørdag pibler vandet visse steder stadig op gennem gulvet.

- Det er simpelthen så trist et syn, konstaterer Anita Winkler.

I Silkeborg er Anette Mouritsen og hendes mand oppe på skift om natten for at sørge for, at pumperne kører, så vandet ikke overstiger den mur af sandsække, de har sat op foran huset.

- Det er virkelig belastende, siger hun.

Borgmestre vil have hjælp

De to huse er blot to af mange, der efter måneder med masser af regn kæmper mod oversvømmelse fra Gudenåen.

Og med mere regn på vej, råber flere borgmestre i fra de syv kommuner langs Gudenåen nu på hjælp fra miljøministeren.

- Vi er ved at drukne i vand. Vi kan simpelthen ikke håndtere mere vand nu, siger borgmester i Silkeborg Kommune Steen Vindum (V).

Helt konkret ønsker borgmestrene penge til at opkøbe jord langs Gudenåen, så jorden kan bruges som vandreservoir.

- Så kan vi opmagasinere vandet i en periode og sende det videre senere, siger han og foreslår desuden en pulje af penge, som skal bruges til at kompensere grundejere, som sælger deres jord til kommunen for en nedsat pris som følge af oversvømmelser.

Hjemme hos Anette Mouritsen har pumperne kørt i døgndrift over weekenden for at holde vand fra Gudenåen væk fra huset. (© DR Nórdjylland)

Minister: Ikke utænkeligt

Miljøminister Lea Wermelin (S) har inviteret de syv borgmestre fra Gudenåskommunerne til et møde på Christiansborg, hvor hun vil diskutere, hvad man kan gøre.

Og hun afviser ikke på forhånd at bruge statens penge til at hjælpe.

- Vi skal undgå de her oversvømmelser i fremtiden. Der kan opkøb af jord være én mulighed. Og det er jeg meget villig til at kigge på, siger hun.

Mere vand på vej

Vejrudsigten for området er samtidig ikke specielt god, hvis man som Anita Winkler og Anette Mouritsen håber på tørvejr. Vejrvært i DR Louise Gade siger, at prognoserne for Silkeborg-området fortæller, at der kommer 30 millimeter regn de næste to dage.

Dermed vil kommunen mandag sandsynligvis have passeret de 825 millimeter regn, kommunen normalt får på et helt år.

- Der er ikke noget at sige til, at jorden er mættet. Regnen har simpelthen svært ved at trænge ned. Og vi skal huske på, at fordampningen ikke er særlig høj på denne tid af året. Så naturen har ret ringe betingelser for at håndtere den her mængde regn, vi oplever i øjeblikket, siger Louise Gade og slutter trods alt af med lidt godt nyt til midtjyderne.

- Det ser ud til, at der kommer mere tørt vejr i den næste uge.