GUIDE Hvad må du flage med i baghaven?

Det er ganske okay at flage med andet end Dannebrog - men hvad? Efter Lars Løkke satte gang i #flagstangsgate, har DR Nyheder samlet et overblik over her.

(Foto: Grafik Mie Hvidkjær © DR Nyheder)

Der er fuglefløjt, og solen bager ned over kagebordet. Den ven fra Færøerne har fødselsdag - men må du hejse et flag for ham i baghaven?

- Ja, siger flagekspert Anton Pihl, der er vexilolog (læren om flag, red.) og medlem af Nordic Flag Society.

Da Danmark er uden flaglov, kan man godt hejse et andet flag end Dannebrog hjemme i deres baghave. Men der er grænser for flagningen.

- Man har ret til at bruge de nordiske landes flag, Færøernes og Grønlands flag samt EU-flaget og FN-flaget, forklarer Anton Pihl.

- Men ønsker man at flage med andre flag, skal man spørge politiet om lov.

Danmark har ingen lov om flag

I aftes kom det frem, at statsminister Lars Løkke Rasmussen overvejer, om statens institutioner skal hejse Grønlands og Færøernes flag på deres nationaldage.

Sagen har skabt stor debat - og sjov på de sociale medier. Men som statsminister kan Lars Løkke Rasmussen (V) sagtens lave reglerne om - uden debat, som den påfaldende tavshed om sagen fra Finansministeriet vidner om.

- I Danmark har vi ingen flaglov, siger Anton Pihl.

- Det betyder, at regler for flagning sker i forordninger fra ministerier. Statsministeriet kan derfor lave nye regler uden at vende det med Folketinget, forklarer flageksperten.

Men sagen er ganske usædvanlig, for det er formentlig aldrig sket før, at andet end Dannebrog er blevet hejst over statens bygninger i Danmark.

- Jeg har gransket det, og selv da samarbejdspolitikken brød sammen i 1943 under besættelsen er der ingen eksempler på det.

DR giver dig et overblik over de vigtigste regler i grafikken ovenfor.