Guide: Sådan sikrer du dig bag rattet

Det er langt fra kun mobilen, der distraherer os, når vi kører bil.

Fra i dag straffes mobil-fifleri i bilen med et klip i kortet (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2018) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Fra i dag koster det et klip i kørekortet, hvis du bliver taget i at sidde med telefonen hånden i din bil.

Men selvom fifleri med den håndholdte mobil, ifølge Rådet for Sikker Trafik, er den synd, langt flest begår bag rattet, er der masser af andre distraheringer, der måske virker mere uskyldige, men som ikke desto mindre er ligeså farlige for dig og dine medtrafikanter.

En undersøgelse fra DTU Transport viser, at vi i gennemsnit foretager os distraherende ting 30 procent af den tid, vi kører bil.

Den fysiske og den psykiske uopmærksomhed

Det er også det, som adskillige interview-undersøgelser lavet for Rådet for Sikker Trafik viser, fortæller seniorprojektleder Lisbeth Sahl.

Hun deler uopmærksomheden bag rattet op i to: Der er den fysiske – hvor bilisten roder med papirer eller leder efter ting i handskerummet, og derfor ikke har blikket rettet mod vejen.

Og så er der den mentale uopmærksomhed.

- Mange har nok prøvet at køre en lang tur, og pludselig slår det dem, at de slet ikke kan huske de sidste mange kilometer, de har kørt. De har med andre ord siddet i deres egne tanker og været mentalt uopmærksomme, forklarer Lisbeth Sahl.

At man ikke skal rode med mobilen, papirer på passagersædet eller række ud efter Mars-baren i handskerummet, mens man kører bil, giver nok sig selv for de fleste billister. Men den mentale uopmærksomhed kan komme snigende og er derfor sværere at styre, forklarer Lisbeth Sahl.

- Det er også et problem, som vi i kampagner prøver at gøre bilisterne opmærksomme på: Er du træt, skal du føre en kompliceret samtale i dit håndfri sæt, eller har du mange ting i hovedet, så hold ind til siden og tag en pause, skriv tingene ned eller få overstået samtalen. For når du er optaget af en masse ting i dit hoved, så tager det også fokus væk fra trafikken.

Uopmærksomhed er en dræber

Uanset hvorfor eller hvordan, du er uopmærksom i trafikken, er det farligt, understreger Lisbeth Sahl. Og der skal ganske lidt til, før det kan gå helt galt.

- Faktisk er der uopmærksomhed involveret i omkring hver tredje dødsulykke i trafikken. Nogle undersøgelser taler om helt op til halvdelen af dødsulykkerne. Så uopmærksomhed er et kæmpe problem i trafikken, lyder det fra Lisbeth Sahl.

Derfor er Rådet for Sikker Trafiks motto da også, at man skal køre bil, når man kører bil.

Er du stadig i tvivl, så er der råd at hente her:

  • Forbered turen, FØR du kører: Indstil din GPS, få klaret din telefonsamtale eller send din sms, snap og så videre, FØR du kører. Så du kan koncentrere dig om kørslen.

  • Bliver du søvnig bag rattet eller distraheret af tankemylder, så hold ind til siden og tag en pause, inden du kører videre igen.

  • Læg mobilen helt væk, så du ikke kan se eller hører den – så risikerer du ikke, den tager din opmærksomhed, når der kommer et opkald, eller når der tikker en sms ind.

  • Selv om din mobil for eksempel er monteret i en holder, så er det også risikabelt at sidde og taste løs på mobilen/skærmen. I færdselsloven er der en paragraf, som betyder, at politiet til hver en tid kan vurdere din kørsel og straffe dig for den, hvis du er til fare eller gene for andre. Så selv om din mobil er fastmonteret, så er det ikke carte blanche til at taste løs på skærmen: Du kan stadig blive straffet for uopmærksom kørsel, hvis du for eksempel slingrer eller kommer over midterstriberne, lyder det fra Lisbeth Sahl.

Facebook
Twitter