GUIDE: Sådan sikrer du dit barn på nettet

Få her gode råd til, hvordan du undgår at bryde for meget ind i dit barns privatliv på nettet.

(© Colourbox)

Billeder af babyer og små børn bliver jævnligt delt på Facebook og andre sociale medier.

Er du en af dem, der deler, kan du her læse et par gode råd til, hvordan du sikrer, at din fotodeling ikke gør skade på sigt.

Rådene kommer fra Pernille Transberg, der er indehaver af virksomheden Digital Identitet og fellow på Syddansk Universitet.

Som udgangspunkt mener hun, at forældre og andre helt skal undgå at dele billeder af børn på nettet, fordi billederne kan dukke op senere børnenes liv, uden at de ønsker det.

I stedet bør man sende billeder af børn til hinanden over mail.

Fem gode råd

Hvis det er for svær en regel at følge, kan du gøre sådan her:

1) Undgå Facebook. Selvom du indstiller dine indstillinger til, at din profil bliver så privat som mulig, ændrer retningslinjerne sig hele tiden. Man skal som udgangspunkt regne med, at det man poster på internettet er offentligt. Det er åbent som et postkort.

2) Hvis du er på Facebook, så gør din profil så privat som mulig under indstillinger og undgå at tagge dine børn i billeder.

3) Tag en dialog med familie og venner om, hvad der er okay, og hvad der ikke er okay at dele og tagge.

4) En god ide er, at venner og familie deler billeder af børn på sider som kidmemo.com, hvor virksomheden bag ikke tager ejerskab over billederne.

5) Benyt app's, der fjerner data fra de billeder, du oploader. Bag billedet ligger der nemlgi en masse data om, hvem der har taget billedet, og hvor det er taget. Den britiske avis The Guardian har udviklet ObscuraCam., som kan enbefales.

Du kan læse flere gode råd til din digitale færden fra Pernille Tranberg her og hos Medierådet for Børn og Unge.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk