Guide: Sådan sikrer du dit barn på nettet

Ekspert giver seks gode råd til, hvordan du som forælder kan hjælpe dine børn med at bevæge sig mere sikkert rundt på sociale medier.

Ekspert giver seks gode råd til, hvordan du som forælder kan hjælpe dine børn med at bevæge sig mere sikkert rundt på sociale medier. (© Colourbox)

Børn og unge bruger mere og mere tid på sociale medier som Instagram, Fourspring og Facebook.Derfor er det vigtigt, at forældre bliver bedre til at hjælpe deres børn til at navigere på de sociale medier på en sikker måde.En undersøgelse viser, at tre ud af fire danske forældre har talt med deres børn om sikkerhed og privatliv på nettet, men også at hver femte overvåger deres børn på sociale medier - uden at børnene ved det.

Fem gode rådProjektleder i Medierådet for Børn og Unge, Gry Hasselbalch, kommer her med seks gode råd til dig som forælder om, hvordan du kan hjælpe dit barn til at blive en mere sikker bruger.1) Tal med dit barn om internettet. Både om det 'sociale', som kan være, hvem fra klassen der er med i online-fællesskabet, og hvem som er udenfor? Men også om, hvordan internettet fungerer. Man bør for eksempel have en konkret snak med sit barn om, at når man lægger noget ud på sociale medier, så er det ikke privat.2) Følg med og hold dig opdateret. Facebook er ikke den eneste tjeneste på internettet. Den bedste børne- og ungdomskultur er bred og varieret. Følg derfor med og hjælp dine børn med at finde gode og varierede tjenester.Du kan for eksempel spørge dine børn om, hvilke tjenester der er seje i dag. Søg efter information om tjenesterne på nettet fra pålidelige kilder og del den ekstra viden, du finder, med dine børn.

3) Få styr på rettigheder og ansvar. Man har både rettigheder og ansvar på sociale medier. Ansvaret svarer til det, man normalt har i et offentligt rum. Vær opmærksom på, at indstilling af privatlivsindstillinger ikke garanterer privatliv.Forskel på små og store børn4) Lav aftaler. Børn og unge har ret til privat kommunikation. Du har ret til at passe på dem. Lav en aftale i fællesskab med dine børn om, hvordan du følger med i, hvad de laver på sociale medier.5) Respekter børn og unges ret til privatliv. Accepter, hvis dine børn beder dig om at fjerne et billede af dem fra din profil. Accepter og respekter et nej til online venskab. Små børn vil ofte gerne være venner med deres forældre på de sociale medier, men de bliver ofte trætte af det, når de bliver lidt ældre.6) Vær et forbillede. Børn efterligner de voksne. Hvordan er du selv på sociale medier? Vær med til at skabe en positiv 'være på' kultur blandt børn og unge via din egen brug af sociale medier.

Facebook
Twitter