GUIDE Sådan spotter du en stjålet genbrugsvare

Her er tre råd til, hvordan du undgår at falde i tyvens fælde og købe en stjålet vare.

(Foto: Grafik: Morten Fogde Christensen © DR Nyheder)

Det vrimler med hælervarer på nettet.

Sådan lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd, der netop har udgivet en rapport, hvor hælermarkedet i Danmark er blevet kortlagt.

Og det viser sig at være en milliardforretning. For det anslås, at der hvert år bliver indgået omkring en halv million handler med hælervarer - og forsikringssummen for de hælervarer vurderes at være omkring tre milliarder kroner.

Især tøj, sko og parfume fylder i statistikkerne, og elektronik-varer følger lige efter.

Hælervarerne bliver solgt på ellers helt lovlydige hjemmesider til ellers helt lovlydige borgere, lyder det. Eller via personlige kontakter, på jobbet, på markeder og lignende steder.

- Baseret på rapporten estimerer vi, at mindst en kvart million danskere hvert år køber hælervarer, men nok også flere, siger analytiker i Det Kriminalpræventive Råd, Jon Lund Elbek.

- Der er mange, som køber dem uden at vide det og uden at få mistanke bagefter, tilføjer han.

Hælerne er blevet dygtigere

Men hvad kan man selv gøre for at spotte en hælervare og undgå at falde i tyvens fælde?

I flere år har man fået at vide, at man skulle kigge på prisen og huske at få en original kvittering samt stelnummer, hvis det eksempelvis er et møbel eller en cykel.

Men hælerne er blevet så professionelle, at de både sørger for kvitteringer og stelnumre og sætter prisen ligeså højt som på lovlige varer.

Derfor har Det Kriminalpræventive Råd droppet alle tidligere råd og råder i stedet folk til at følge de her tre simple retningslinjer, når de handler genbrug:

  1. 1

    NemID-validering Hvis du handler på nettet, så kig efter NemID-validering, som mange hjemmesider bruger. Så er du sikker på, hvem sælger er - og at det ikke er en falsk profil. Og hvad vigtigere er, så har salgsplatformen også sikkerhed for, hvem det er. Det giver dem bl.a. en mulighed for at hjælpe politiet med at finde frem til en, der sælger tyvekoster.

  2. 2

    MobilePay Betal med MobilePay, der er de danske bankers betalingsapp på smartphonen. Mobilepay er koblet op på cpr-registeret, og algoritmer kan afsløre uregelmæssige handelsmønstre. Hvis man først er blevet taget i noget ulovligt på Mobilepay én gang, så kan dit cpr-nummer ikke registres igen. Hvis sælger ikke vil modtage pengene via MobilePay, skal man være opmærksom. Hælere er ikke interesserede i at bruge MobilePay, fordi det netop er knyttet til cpr-numre, og man derfor ikke kan være anonym.

  3. 3

    Undgå kontanter Hvis ikke du kan betale med MobilePay - enten fordi beløbet er for stort, eller fordi sælger ikke har appen på sin telefon, så betal med bankoverførsel. Og i det tilfælde er det også særligt vigtigt at kigge efter NemID-validering på den hjemmeside, sælger bruger.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter