Guide skal holde unge væk fra bander

Der har manglet viden om, hvad der virker, når unge skal holdes ude af kriminalitet. Derfor har Det Kriminalpræventive Råd nu udgivet en guide til blandt andet kommuner.

(Foto: Arkiv © DR)

Når kommuner, boligselskaber og frivillige organisationer forsøger at forhindre, at børn og unge bliver kriminelle og optaget i bander, så har de indtil nu måttet famle sig frem.

Der har nemlig manglet viden om, hvad der virker.

Derfor har Det Kriminalpræventive Råd (DKR) i samarbejde med TrygFonden nu udgivet en guide med gode råd.

Mentorordninger er nyttige

Guiden er lavet på baggrund af en undersøgelse, projektleder i DKR Henriette Nobili Christiansen har lavet:

- Vi ville gerne undersøge, hvad der kan forebygge grupperelateret vold, anden kriminalitet og uroskabende aktiviteret blandt unge, siger hun til DR Nyheder.

- Vi fandt ud af, at mentor- og fritidsindsatser er nyttige over for ungdomskriminalitet generelt og over for grupperelateret kriminalitet blandt unge.

Tillid er altafgørende

En mentor beskrives som en erfaren person, som ved hjælp af rådgivning, vejledning og feedback støtter en anden person, som har brug for hjælp i sin udvikling.

Unge, som er i fare for at blive kriminelle, har typisk problemer med at stole på andre mennesker. Og der kan netop mentorer være gavnlige, siger Henriette Nobili Christiansen:

- De kan være de eneste mennesker, de her unge har tillid til. Og gennem den tillid kan den unge få tillid til egne evner og til andre mennesker.

Tidligere bandemedlem: En god idé

Guiden og anbefalingerne om mentorer er en god idé, mener 30-årige Sleiman Sleiman, som selv har været medlem af den kriminelle indvandrerbande Bloodz:

- Det er vigtigt, at de laver nogle lange forløb. Guiden anbefaler, at der skal bruges mindst ét år, men det er langt fra nok. Jeg siger 10 år, mindst. Og der skal sættes penge af til det, siger han til DR Nyheder.

Føler de unge, at de bliver svigtet, hvis mentorordningen stoppes for tidligt, så ryger de lige tilbage på gaden - og mister samtidig al tillid til 'systemet', mener Sleiman Sleiman.

Mentorforløb sluttede for tidligt

Det tidligere bandemedlems egne erfaringer med mentorer er både gode og dårlige.

Han har været i flere forløb, og de sluttede alle for tidligt - efter lidt mere end et år.

- Heldigvis valgte min sidste mentor selv at fortsætte med at være en del af mit liv i sin fritid. Det er han stadig i dag. Det har taget mig seks år at komme ud af bandemiljøet. Og jeg er faktisk ikke engang helt ude endnu, siger han.

Facebook
Twitter