Guldhorns-tyveri var bestillingsarbejde

I morges blev der taget hul på endnu et kapitel i historien om guldhornene, der i september blev stjålet fra Kongernes Jelling. Den 22-årige mand, der har tilstået, fortæller, at tyveriet var bestillingsarbejde.

I dag begyndte retssagen om guldhornene, der i september blev stjålet fra Kongernes Jelling. (Foto: DR)

I morges blev der taget hul på endnu et kapitel i historien om guldhornene, der i september blev stjålet fra Kongernes Jelling.

Retssagen begyndte klokken ni og tre personer står anklaget i sagen. Den ene, en 22-årig mand har tilstået, men hans mor og en anden 25-årig mand, der er anklaget, nægter sig skyldige.

Den 22-årige og hans mor, der er i midten af 40'erne har afgivet forklaring i retten i Fredericia.

Skulle betale gæld

Den 22-årige fortæller, at tyveriet var bestillingsarbejde, fordi han skyldte 25.000 til en bagmand. Det var bagmandens ide at stjæle guldhornene.

Under retsmødet holdt den 22-årige en stor del af tiden sin mor i hånden. Han forsøgte også hele tiden at holde moren og sin 25-årige kammerat ude af sagen.

Hans forklaring bliver dog belastet af, at politiet har fundet to hjemmelavede huer, der blev brugt i forbindelse med indbruddet. På den ene er der fundet DNA fra den 22-årige og på den anden DNA fra den 25-årige, som ikke er blevet afhørt endnu.

Kvinden ville have afleveret hornene

Guldhornene blev fundet på den 46-årige kvindes loft.

Hun fortalte i retten, at da hun fandt ud af, at det var stjålne genstande, bad hun sønnen om at lade dem blive liggende på loftet, så ville hun sørge for, at de blev overdraget til politiet. Det nåede hun dog ikke, før politiet selv fandt dem.

Der falder dom i sagen senere i dag.

Guldhornene
  • Guldhornene stammer fra omkring år 400. Det antages, at de har været drikkehorn. Der er tale om to horn - et langt og et lidt kortere.
  • Det lange horn blev fundet af Kirsten Svendsdatter i 1639 i Gallehus nær Møgeltønder.
  • Det korte horn blev fundet i 1734, kun 15-20 meter fra det første findested.
  • Hornene er udsmykket med mennesker, dyr, slanger og fabelvæsner.
  • I 1802 blev begge horn stjålet fra Kunstkammeret i København og omsmeltet af Niels Heidenreich (1761-1844); tyveriet inspirerede Oehlenschläger til digtet "Guldhornene" (1803).
  • Hornene, der blev stjålet i Jelling 17.september 2007, er fremstillet af forgyldt sølv, og skænket af Frederik VII til Oldtidsmuseet i 1860.
  • Desuden findes to sæt kopier af hornene, som 11 fonde og rejsekongen Simon Spies finansierede i 1979.