Gule, orange og røde lande plus en højere grænse for, hvor meget smitte der må være: overblikket over ny rejseaftale

Et politisk flertal blev i går enige om, hvordan rejserestriktionerne løbende skal lempes.

Det kan måske blive muligt at komme en tur til eksempelvis Barcelona til sommer. (Foto: Nacho Doce/Reuters/Ritzau Scanpix)

Selvom det stadig er småkoldt, står sommeren for døren, og det får mange til at længes ud i verden på en tiltrængt sommerferie. Og nu er der lagt en plan for, hvordan rejserestriktionerne skal lempes.

Lige nu er hele verden nemlig farvet rød, fordi Udenrigsministeriet fraråder alle rejser - til alle lande.

Men i går blev et bredt flertal i Folketinget enige om at lempe rejserestriktionerne i fire faser, og dem kan du få overblikket over her.

1

Mindre isolation og nye risikovurderinger

Første fase træder i kraft om en uge og skal lempe restriktionerne på flere punkter.

I stedet for at skære alle lande over én kam, vil lande og regioner nu vurderes med sin egen risikovurdering, som blandt andet tager højde for coronamutationer.

Lande angives som gule, orange og røde. Og rejser du fra et gult land, skal du ikke gå i isolation, når du kommer hjem.

Faktisk kan et land også få farven 'grøn', men det er ikke sket under coronapandemien, og er slet ikke nævnt som en mulighed i aftaleteksten.

Erhvervsrejsende og folk, der rejser til egen ødegård i Norden, behøver heller ikke længere isolere sig efter endt rejse.

Flere udlændinge kan rejse ind i Danmark med 'anerkendelsesværdige formål'.

Det gælder højskole- og efterskoleelever, udvekslingsstuderende, landbrugspraktikanter, ægtefæller, faste samlevende eller børn til en dansker, der bor i udlandet samt sommerhusejere, bådejere eller fastliggere på campingpladser.

Desuden skal danske professionelle idrætsudøvere kunne deltage i træningslejre og turneringer i udlandet og kunne passe træningen i isolationsperioden, når de er hjemme igen.

Det gælder altså fra den 21. april 2021.

2

Test og isolation droppes for vaccinerede

Anden fase ligger ikke endeligt fast, og lempelserne skal drøftes med partierne i aftalen, inden de træder i kraft, fordi de afhænger af udviklingen i epidemien.

Men udgangspunktet er, at færdigvaccinerede danskere og turister fra gule og orange EU- og Schengenlande kan rejse ind og ud af Danmark uden krav om test og isolation. Det vil ikke gælde for røde lande.

Det foreslås desuden, at rejsende kontrolleres med en stikprøvekontrol, der udløser bøde, hvis ikke der er styr på dokumenterne.

Kravet om at kunne fremvise en negativ test ved indrejse lempes en smule, så testen må være foretaget 48 timer før indrejse - i dag er det 24 timer for passagerer på fly og for udlændinge, der kommer i med bil og skib.

Det gælder fra 1. maj 2021, men datoen kan også ændre sig.

3

Højere smitte i udlandet tolereres

Tredje fase ændrer blandt andet på, hvor meget smitte, vi skal tillade i lande, vi rejser til og fra.

Grænsen for hvornår et land bliver gult eller orange lempes. Lige nu skal gule og orange zoner have under 20 smittede pr. 100.000 borgere pr. uge.

Et 'åbent' land lukkes, når det når 30 smittede per 100.000 indbyggere. Den grænse flyttes i tredje fase til henholdsvis 50 og 60 smittede per 100.000 pr. uge.

Der er meget stor forskel på, hvor mange personer de forskellige lande tester. Danmark er et af de lande, der tester mest, og derfor kan det være svært direkte at sammenligne landenes smittetal.

Gule lande vil nu ikke længere have krav om hverken et anerkendelsesværdigt formål eller isolation ved rejse.

Desuden undtages personer, herunder turister, der rejser ind fra Danmarks grænselande, fra isolationskrav.

Det skal først træde i kraft, når alle borgere over 50 år, som ønsker det, er vaccineret med første stik, men det ventes at gælde fra 14. maj 2021.

4

Rejs med coronapas

Fjerde fase handler om coronapasset.

Med et EU-coronapas skal man kunne holde sommerferie i Europa, og turister med coronapas skal kunne holde ferie i Danmark.

Det vil sige, at man enten er vaccineret, har en negativ test eller er tidligere smittet. Præcis hvordan coronapasset bliver er ikke endeligt forhandlet på plads endnu.

Rejser man fra et orange land uden vaccine, men kun med en negativ test, skal man dog stadig have opfølgende test efter, man er kommet ind i Danmark.

Det skal træde i kraft, når EU-coronapas er indført, og det forventes, at det bliver 26. juni 2021.

Aftalen er indgået blandt alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige.

Facebook
Twitter