Guruen Amdi: Den mystiske oprører, forfører og manipulator

Lektor Jes Fabricius Møller giver her en karakteristik af den 77-årige Tvind-stifter, Mogens Amdi Petersen.

Mogens Amdi Petersen efter frifindelsen ved byretten i Ringkøbing torsdag 31. august 2006. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Mogens Amdi Petersen har igen trukket overskrifter med sin ansøgning om humanitært ophold i Mexico.

Og sådan har det været i et halvt århundrede, fortæller lektor ved Københavns Universitet Jes Fabricius Møller, der i 1999 udkom med bogen 'På Sejrens Vej - historien om Skolesamvirket Tvind og dets skaber Mogens Amdi Petersen'.

Den knap to meter høje Tvind-stiftet har en evne til at komme i centrum.

- Han har allerede fra sine meget unge år som lærer i Odense skaffet sig en masse opmærksomhed, fordi han var centrum for et alternativt og meget venstreorienteret miljø, siger Jes Fabricius Møller.

- Han trak overskrifter landet over, da han i 1965 blev nægtet fast ansættelse i den skole, hvor han var ansat, med den begrundelse at han var langhåret. Der har nok været andre grunde, men sagen blev taget op i Folketinget, fortsætter lektoren.

Oprøreren

Det er ifølge Jes Fabricius Møller også i afvisningen fra 1965, at en del af grunden til Mogens Amdi Petersens oprørstrang skal findes.

- Det gav ham en oplevelse af at være anderledes og af, at systemet ikke ville have ham. Fra den dag forstod han sig selv som en modsætning til systemet, og én som heller ikke havde nogen loyalitet over for systemet, siger lektoren.

- Derfor havde han heller ingen skrupler ved at udnytte det økonomisk, fortsætter Jes Fabricius Møller.

Manipulatoren

En grad af udnyttelse har der også været af Tvinds inderkreds. I hvert fald har Mogens Amdi Petersen ifølge Jes Fabricius Møller brugt alle sine talenter til at få sin vilje.

- Han er en skuespiller. Han kan virke meget mild og venlig og bruge det til at motivere folk. Han engagerer sig i folk, og alle der har mødt ham, beskriver ham som en forfører. Han kan gribe en forsamling.

- Hvem er så den virkelige Amdi? Det er svært at sige, men det store billede er, at han er en manipulator. Når han virker som en flink fyr, så er det sandsynligvis en rolle, som han spiller for at opnå sit formål, siger Jes Fabricius Møller.

Guruen

Manipulator eller ej. I 46 er det lykkes for Mogens Amdi Petersen at få folk med på Tvind-idéen. Og det virker til, at livet i eksil kun har føjet til Amdis karisma, og at han nærmest har nået en religiøs status.

- Som organisation kan man beskrive Tvind som en sekt, bortset fra at de ikke tror på nogen gud, men hvor Amdi er dens guru.

Og guruen har ifølge Jes Fabricius Møller også haft en klar idé med at stifte Tvind.

- Man kan ikke motivere mennesker til at arbejde så meget i så lang tid, uden at man har en eller anden form for ideologi, siger lektoren og fortsætter:

- Spørgsmålet er så, hvor alvorligt han selv tager den. Det kan vi ikke vide, men noget kunne tyde på, at der er en vis grad af hykleri involveret, fordi han reserverer en luksus for sig selv, som han ikke under de øvrige medlemmer.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1152439401473249

Facebook
Twitter