Gymnasieelev mister sit danske pas for at kæmpe med IS

Ung mand er født og opvokset i Danmark mister sit danske pas for terrorhandlinger.

Den dengang 18-årige mand har ifølge Retten i Glostrup været involveret i deciderede kampe i Syrien. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

En gymnasieelev fra Ishøj straffes af Retten i Glostrup med fængsel i fem år for at have kæmpet med Islamisk Stat i Syrien. Den 22-årige danskalgerier fratages også sit danske pas.

Under sit ophold i Syrien deltog den dømte i kamphandlinger, og dermed har han overtrådt bestemmelser om terror i straffeloven.

Han var bare 18 år og gik i gymnaiet, da han i sommeren 2013 rejste til Syrien og tilsluttede sig den væbnede gruppe.

Her opholdt han sig frem til april 2014, hvor han via Skype bad sin mor om at købe en returbillet til Danmark.

Sanktionen på fem års fængsel begrunder Retten i Glostrup blandt andet med, at manden under sit ophold i Syrien var involveret i deciderede kampe.

- Det er en skærpende omstændighed, at han opholdt sig i Syrien i knap ni måneder, hvor han blandt andet modtog træning i våbenbrug og deltog i kamphandlinger, siger retsformanden under domsafsigelsen.

Selv om den 22-årige er født og opvokset i Danmark, mener et flertal af dommere og nævninger, at det er på sin plads at tage passet fra manden.

I den forbindelse fremhæver retten blandt andet, at den dømte har familie i Algeriet, samt at han var optaget på et shariastudie i Medina i Saudi-Arabien, da han blev anholdt.

Dermed mener retten ikke, at udsigten til en fremtid i Algeriet er helt umulig og umenneskelig for den 22-årige.

På det punkt er manden uenig. Han anker øjeblikkeligt dommen til landsretten. Ligesom i byretten vil kravet her være frifindelse.

/ritzau/

Facebook
Twitter