Gymnasieelev om torsdagsfester: En øl bliver hurtigt til fem eller ti

Laura Rosenvinge har prøvet at feste igennem allerede torsdag - med fravær fredag som resultat. Det er en del af det sociale samvær, siger hun.

Det ændrer ikke noget, at gymnasielærerne kritiserer de unges drikkeri, tror Laura Rosenvinge. Det er en del af de unges sociale samvær, siger hun. (Foto: DR © DR)

Mange unge på landets gymnasier fester igennem med klassekammeraterne. Ikke bare i weekenden, men allerede fra torsdag aften, hvor restauranter og barer lokker med billigere øl og længere happy hour.

Men det går ud over undervisningen.

Torsdags-øl giver fravær

I en rundspørge, DR Nyheder har lavet blandt 252 gymnasielærere, svarer næsten fire ud af ti, at elevernes alkoholvaner påvirker deres præstation i skolen negativt.

- Det lyder meget korrekt, siger 19-årige Laura Rosenvinge fra Ørestad Gymnasium, da hun bliver præsenteret for tallene. Og hun taler af egen erfaring.

- De gange, hvor jeg har været ude, så har jeg ikke kunnet komme op til timerne, og jeg har fået fravær på grund af det. Jeg ved godt, det er en dårlig ide at gøre det, men en øl bliver hurtig til fem og til ti.

Fester ud over lektierne

Laura gik meget i byen om torsdagen i 2. g, men nu i 3. g er det blevet mere seriøst med studentereksamen, så det bliver ikke til så meget mere.

Men festerne i weekenden kan stadig gå ud over studiet.

- Hvis man har været ude og drikke lørdag, så kan man ikke lave sine lektier om søndagen, så går det også ud over ens opgaver, siger hun.

Hun fortæller, at hendes forældre også har nævnt festerne og drikkeriet for hende. Men det preller af.

- Nu er jeg 19 år, så de kan ikke sige så meget. Selvfølgelig er de ikke glade for det og kommer med nogle moralske taler - men det er ikke i deres hænder mere.

Kritik af druk hjælper ikke

Laura syntes det er fint med gymnasielærerne kritik af de klatøjede elever med tømmermænd i klasserne. Men Laura tror ikke, at det vil ændre noget.

- Du kan ikke ændre på det, for der ligger noget socialt i at tage ud med klassekammeraterne en torsdag aften og få noget at drikke. Det er en kulturændring, der skal til. Det ændrer ikke noget, at lærerne går ud og siger, at det er et problem.