Gymnasieformand: Sæt grænser for de unges druk

Hvis unge oplever deres forældres accept af, at de drikker sig fulde, drikker de mere, viser undersøgelse.

Når mor og far synes, det er okay, at de unge drikker, drikker de også mere, viser undersøgelse. Forældre bør derfor tale vaner og begrænsninger med deres børn, mener formand for Danske Gymnasier. (Foto: Andreas Beck © Scanpix)

Fire ud af ti gymnasie- og hf-elever oplever, at deres forældre synes, det er helt i orden, at de drikker sig fulde næsten hver weekend.

Det viser tal fra en undersøgelse foretaget af Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet, hvor omkring 70.000 gymnasie- og hf-elever er blevet spurgt til, hvad deres forældre tænker om deres alkoholvaner.

Undersøgelsen viser samtidigt, at de unge, hvis forældre accepterer drukken, har et større alkoholforbrug end de unge, hvis forældre ikke accepterer de ugentlige drukture.

Forældres holdning påvirker unges alkoholvaner

I undersøgelsen Ungdomsprofilen 2014 har forskere fra Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet spurgt 70.546 gymnasie- og hf-elever, hvordan de tror, deres forældre ser på deres alkoholvaner.

  • Cirka 40 procent af landets gymnasieelever mener, at deres forældre synes, det er helt i orden eller i orden, hvis de er fulde næsten hver weekend.
  • Lidt over halvdelen af eleverne svarer, at deres forældre ikke eller slet ikke synes, det er i orden, hvis de drikker sig fulde hver weekend.
  • De unge, der oplever, at deres forældre synes, det er i orden, at de drikker sig fulde, drikker hyppigere end de unge, der oplever, at forældrene ikke synes, at det er i orden.
  • Mere end halvdelen af de unge, der oplever, at deres forældre synes, det er helt i orden, at de drikker, har i løbet af en typisk uge haft en episode, hvor de har indtaget mindst fem genstande.

Kilde: Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

Og ifølge Anne-Birgitte Rasmussen, formand for Danske Gymnasier og rektor på Københavns åbne Gymnasium, kan den viden bruges til at blive mere målrettet i arbejdet med de unges alkoholvaner.

- I gennemsnit drikker de unge ikke mere, end de har gjort før, men der er bare en gruppe, der drikker for meget. Og derfor kan vi se, at det er vigtigt, at vi har et samarbejde med de unges forældre om at få sat nogle grænser for de unges adfærd, siger hun.

Ifølge Anne-Birgitte Rasmussen er det derfor vigtigt, at forældrene bliver ved med at snakke med deres børn om alkohol. Foreningen arbejder selv målrettet med at sætte grænser for, hvor meget alkohol landets gymnasieelever bør drikke på intro- og studieture og før og under gymnasiefester, siger hun.

Der er nemlig en sammenhæng mellem de unges forbrug af alkohol og de aftaler, de skal overholde for at klare sig gennem gymnasiet, siger gymnasieformanden.

- Derfor synes vi, det er et vigtigt emne at tage fat på og snakke med forældrene om. De kan faktisk gøre mere, end de tror, ved at fortælle om deres opfattelse af alkohol, og hvilke normer de har i familien. Den snak kan stadig være med til at påvirke de unge, siger Anne-Birgitte Rasmussen.

Læs også

  1. Far og mors mening afgør drukture