Gymnasier må konfiskere elevers private ejendele

Reglen er problematisk og uklar, mener juraprofessor. Langt ude, lyder det fra eleverne.

Det er problematisk, at gymnasierne har mulighed for at tilbageholde elevers private ejendele som computere og mobiltelefoner i op til et døgn. (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Rektor må konfiskere mobiltelefoner og andre private ejendele i op til et døgn, hvis elever overtræder studie- og ordensreglerne. Skolens ledelse har også ret til at sanktionere elevernes påklædning, samt hvordan de opfører sig i fritiden.

Alt sammen paragraffer fra den seneste ordensbekendtgørelse for de gymnasiale uddannelser. Blot endnu en rutsjetur ned af en glidebane, der indskrænker elevernes rettigheder, lyder kritikken fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

- Lige nu er der en bevægelse mod, at skolen får mere at skulle have sagt over vores hverdag som elever både på og udenfor skolen, og det er en problematisk tendens, siger formand Jens Philip Yazdani.

Droppede forslag efter kritik

Kritikken fra elevorganisationen kommer, kort tid efter at undervisningsminister Merete Riisager (LA) trak et stærkt kritiseret forslag tilbage. For at forhindre eksamenssnyd skulle det være muligt for gymnasier at gennemsøge elevers private computere. Forslaget blev dog droppet efter kritik fra blandt andre Institut for Menneskerettigheder.

Jens Philip Yazdani mener, det er problematisk, at danske gymnasieelever skal underlægges særregler, der er mere vidtgående end i det øvrige samfund.

- Det er langt ude, at man vil give skolerne ret til at tilbageholde vores private ejendele. Det er noget, man ellers kun ser i folkeskolens mindste klasser, siger han.

Uklar regel

Ifølge en juraprofessor er netop den paragraf problematisk.

- Man må selvfølgelig tilbageholde for eksempel en mobiltelefon i undervisningstiden, men jeg synes, det er uklart, hvorfor man skal beholde den længere, siger Sten Schaumburg-Müller, professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet.

Derimod mener han, at det er både legitimt og proportionalt, når gymnasierne nu har mulighed for at gribe ind overfor eksempelvis mobning uden for skoletiden.

Minister: Må være konsekvenser

Ifølge undervisningsministeren skal reglerne gøre gymnasiet til et ‘trygt sted at være for eleverne’.

- Uddannelse er et privilegium og skal tages seriøst. Derfor må der være konsekvenser, hvis elever bryder reglerne. Det gælder både regler om snyd, dårlig opførsel eller truende adfærd, skriver undervisningsminister Merete Riisager (LA) i et skriftligt svar til DR Nyheder.