Gymnasier og folkeskoler gør undervisningen digital: 'Det er ikke nogen badebillet'

Både folkeskoler og gymnasier er i gang med at lukke, men gør undervisningen digital.

Malling Skole i Østjylland lukkede midlertidigt efter tilfælde af coronasmitte. Fra i morgen skal alle uddannelsesinstitutioner holde lukket. (Foto: © Ernst van norde, Scanpix)

Skulle der sidde en gymnasieelev eller to i Danmark, der har glædet sig mindst 14 dages daseri på grund af lukning af gymnasier og skoler, bliver de slemt skuffede.

- Det her er ikke nogen badebillet, siger Birgitte Vedersø, der er formand for Danske Gymnasier og rektor på Gefion Gymnasium.

Flere gymnasier vil allerede lukke i løbet af morgenen og senere op ad dagen, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) blandt andet bebudede lukning af netop skoler, gymnasier og efterskoler i går aftes.

Det er et af de tiltag, regeringen og myndighederne har taget for at sørge for at undgå, at for mange danskere bliver smittet med coronavirus samtidig.

- Flere skoler har taget initiativ til, at mange skoler allerede her til morgen eller i løbet af i dag lukker ned. Vi skal finde ud af at give dem en undervisning, mens de er derhjemme, siger Birgitte Vedersø.

- Vi kommer til at undervise eleverne virtuelt over nettet. Der er mange forskellige muligheder for at gøre det efterhånden, og det er sådan, vi vil sikre, at kostbar undervisningstid så vidt muligt ikke går til spilde.

Gymnasieformanden understreger, at skemaerne på skolerne ikke bliver ændret. Der vil derfor også stadig blive registreret fravær for elever.

Folkeskoler arbejder på tryghed

Også på de danske folkeskoler er skolelederne kommet i arbejdstøjet efter meldingen i går, hvor der blev lagt så meget pres på Aula - afløseren for forældreintra - at systemet gik ned.

- Skolelederne rundt omkring i Danmark gik på arbejde i går aftes, fordi der var en masse personale og forældre, der begyndte at kontakte dem med spørgsmål, siger Claus Hjortdal, der er formand for Skolelederforeningen.

I første omgang går folkeskolernes arbejde ud på at få talt med eleverne.

- Børnene skal føle sig trygge. Det skal vi bruge i dag og i morgen på for at få angst- og stressniveauet ned, siger Claus Hjortdal.

Samtidig skal lærerne gøre eleverne trygge ved at bruge forskellige digitale læringsværktøjer og digitale bøger.

- Jeg tror ikke, at lukningen kommer til at gå for meget ud over indlæringen. Men jeg håber ikke, at det kommer til at vare meget mere end de her 14 dage.

Forældre og familier skal helst blive hjemme

Alle forældre og familier, der kan holde børn hjemme, bliver opfordret til at gøre det allerede fra i dag, før uddannelsesinstitutionerne bliver lukket mandag.

De lukker ikke øjeblikkeligt, fordi regeringen ikke forventer, at alle kan have pasningsmuligheder klar til i morgen. Men har man det, opfordres man til at tage børn ud af dagtilbud allerede nu.

Dog vil visse institutioner blive holdt åben for forældre, der ikke kan finde anden løsning, og for forældre, der varetager kritiske hverv og ikke kan finde anden løsning.

Hvordan den pasningsordning kommer til at se ud, er stadig uvist. Det er dog vigtigt, at børn ikke bliver passet af deres bedsteforældre for at undgå mulig smittespredning til svage medborgere.

De danske efterskoler skal også sende eleverne hjem senest fredag. Også på efterskolerne skal de tage særligt hensyn til elever, der ikke har familie at tage hjem til, eller som af andre årsager ikke kan tage hjem.

- Vi gør alt, hvad vi kan, for at få mere at vide, og vi vender tilbage så hurtigt som muligt i løbet af torsdag formiddag, siger Torben Vind Rasmussen, formand for Efterskolerne.

Tidligere anbefalinger gælder stadig

Foruden lukningen af uddannelsesinstitutioner og dagtilbud, bliver en lang række offentligt ansatte sendt hjem med løn. Det gælder dog ikke dem, der varetager såkaldte vitale funktioner - blandt andet dem i sundhedssektoren, hjemmeplejen og politiet.

Statsministeren opfordrer samtidig til, at arrangementer med mere end 100 deltagere bliver aflyst. Hun opfordrer i forlængelse heraf til, at natklubber, diskoteker, værtshuse og lignende lukker i perioden.

Tiltagene i går er bare en del af en række.

514 danskere er allerede konstateret smittet med coronavirus dags dato, og sundhedsmyndighederne understreger, at tallet vil blive ved med at stige, og at der også går danskere rundt, der ikke er blevet testet positive.

For at undgå at sundhedsvæsenet bryder sammen og alle intensivpladser optaget, forsøger myndighederne stadig at forsinke smittespredningen.

Derfor gælder de tidligere anbefalinger stadig. Det betyder, at du skal undgå kollektiv trafik i myldretiden og undgå rejser til en række lande, der er ramt af coronavirus.

Der opfordres også til at holde afstand til andre mennesker og at undgå kys, kram og håndtryk.