Gymnasium nægter at følge råd om kollektiv afstraffelse efter buh-råb mod minister

Minister indkaldt til samråd om styrelses gentagne opfordringer om at straffe elever fra Ørestad Gymnasium.

Ørestad Gymnasium har været i centrum efter en sag om påstået møntkast og tilråb mod undervisningsminister Merete Riisager (LA) og sognepræst Kathrine Lilleør i begyndelsen af marts. (Foto: © Sofie Mathiassen, Scanpix)

Efterspillet på undervisningsminister Merete Riisagers (LA) afbrudte besøg på Ørestad Gymnasium ruller videre.

Både ledelsen og lærere på det københavnske gymnasium afviser at følge Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK), der kræver elever straffet som følge af et omdiskuteret ministerbesøg - individuelt eller kollektivt.

Bestyrelsesformanden for Ørestad Gymnasium, René van Laer, siger til Berlingske, at en kollektiv straf ikke kommer på tale.

- Man kan ikke straffe 1.200 elever, fordi der måske er nogle få, der har opført sig dårligt, siger han.

I begyndelsen af marts afbrød Merete Riisager og sognepræst Kathrine Lilleør pludseligt deres besøg på Ørestad Gymnasium efter tilråb og angiveligt truende adfærd fra elever.

Hives i samråd

Ørestad Gymnasium har lavet en redegørelse for hændelsen, hvor man ikke fandt grundlag for at straffe nogen elever.

Men Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har efterfølgende kritiseret Ørestad Gymnasiums håndtering af hændelsen og opfordrede til, at ledelsen ombestemte sig og enten straffede enkelte elever eller kollektivt.

Undervisningsordfører Carolina Magdalene Maier fra Alternativet mener, at Styrelsens håndtering af sagen er utilstedelig:

- Det er det, at de gentagne gange lægger pres på bestyrelsen og ikke anerkender ledelsens vurdering af, at der ikke er anledning til at sanktionere elever, siger hun til Ritzau.

Hun har nu indkaldt undervisningsministeren til samråd i Folketinget.

Ifølge ordføreren er det gymnasiets ledelsesret selv at vurdere, om der er grundlag for at straffe elever.

Ekspert: Må ikke gå så langt

Styrelsen skriver omvendt i sin vurdering, at Ørestad Gymnasiums ledelse har pligt til at sanktionere elever, der overtræder studie- og ordensregler ved eksempelvis at råbe skældsord.

Ifølge en ekspert går styrelsen længere, end de må i sagen.

- Styrelsen har efter min vurdering ikke beføjelser til at pålægge gymnasiet at reagere på en bestemt måde, siger professor på Juridisk Institut ved Aalborg Universitet Sten Bønsing til Berlingske.

Gymnasiets oprindelige vurdering beror ifølge avisen på en granskning af videoer fra besøget.

Her har man fastslået, at det ikke er muligt at identificere de elever, der råbte skældsord efter ministeren.

/ritzau/DR Nyheder/