Siden de unge begyndte i skole efter sommerferien, har det været forbudt at have en nikotinpose hængende under overlæben.
Den 31. juli trådte en ny lov nemlig i kraft, som betyder, at elever på landets gymnasier, erhvervsskoler og andre ungdomsuddannelser ikke må tage nikotinposer og andet tobak i skoletiden.
DR har talt med indtil flere skoler, og når det kommer til den del, der hedder cigaretter, så går det egentlig fint med at holde dem fra de unge, fordi den slags tobak kan lugtes og er nemmere at spotte.
Men når det kommer til de små nikotinposer, som mange nok mest bare omtaler som "snus", så oplever man på skolerne, at flere elever er begyndt at ty til det. Derudover går det overordnet igen, at lærerne har utrolig svært ved at håndhæve sommerens forbud, fordi nikotinposerne ikke lugter, og de unge diskret kan sætte dem op under overlæben.
Mens mange skoler først er begyndt at håndhæve det efter sommerferien, så har Nyborg Gymnasium faktisk forbudt det de seneste tre år.
Dengang var det store problem, at alt for mange røg på skolen, og netop det fik forbuddet sat en stopper for, idet antallet af rygere mellem 15 og 25 år blev halveret i Nyborg, fortæller skolens rektor, Henrik Vestergaard Stokholm.
- Men omvendt kan vi godt se, at der er sket en stigning i antallet af snusbrugere. Det er svært at lokalisere og se, om eleverne sidder med noget under overlæben.
Nikotinposer klistrer til loft og borde
Hvor det før var lyserødt Hubba Bubba-tyggegummi eller lignende, der sad fast under bordene, så oplever skolen nu, at eleverne klistrer nikotinposer fast rundt i klasseværelserne.
Faktisk er det så stort et problem, at gymnasiet - udover at lave kampagner - planlægger at sætte ind med det, som rektoren titulerer som en 'razzia' eller 'happening', der måske vil komme til at ske en gang i måneden.
- Vi hører fra lærerne, at der sidder snusposer i loftet og under bordene, og så er planen, at vi vil gå ned med handsker, så de selv kan få lov til at pille skidtet ned.
Når lærerne spotter en elev med en nikotinpose under læben, bliver der slået ned på det. Dog ikke i den forstand, at læreren går hen og piller det ud af den pågældende mund eller beslaglægger dåsen, men i stedet i form af et "sanktioneringssystem".
Første gang hedder det en mundtlig advarsel, anden gang ryger man til en studievejleder, tredje gang er det skriftlig advarsel, fjerde gang kommer man til samtale med Henrik Vestergaard Stokholm og risikerer bortvisning i 10 dage, mens sidste og femte straf er en fuld bortvisning fra skolen.
Indtil videre har rektoren dog kun eksekveret trin et, to og tre.
- I starten var det flest advarsler i forhold til rygning, men snusen er også kommet med.
Han anslår, at der i det seneste år har været 30-40 sanktioneringer, hvor nikotinposerne udgør omkring fem-seks af dem.
Hvor meget sidder der i loftet og oppe under bordene?
- Det er meget forskelligt fra klasse til klasse. I nogle er det grelt, men der er vi hurtige, fordi vi har oplevet det i tre år, og så får eleverne at vide, at det simpelthen ikke er okay.
Kan det simpelthen sidde fast ligesom tyggegummi?
- Ja det kan det. Sådan en våd snuspose kan man lige jerne op i loftet eller under bordet, og så sidder den fast.
Flere skoler i landet har svært ved at håndhæve det
Udover Nyborg Gymnasium har DR talt med Aalborghus Gymnasium, Næstved Gymnasium og HF, Odsherreds Gymnasium og Herning Gymnasium, der også fortæller, at de har svært ved at håndhæve forbuddet - blandt andet fordi det hverken kan lugtes eller ses på eleverne.
- Vi kan ikke bede dem om at åbne munden og tjekke, om de har snus i munden, så det er ret svært for os at håndtere, fortæller Torben Poulsen, der er rektor på Aalborghus Gymnasium.
Tager man en tur op i helikopteren, er det samme lyd, der høres blandt Aalborg Kommunes andre ungdomsskoler. Det fortæller Aalborgs sundhedsrådmand, Mads Duedahl, som i går afholdt møde med kommunens ungdomsuddannelser om netop snus.
- Det står klart, at det kan godt være, man har minimeret cigaretforbruget, men man har en tydelig indikation på, at meget af det er flyttet til snusforbrug i stedet.
Han efterlyser nogle værktøjer, der kan tages i brug, fordi gymnasierne lige nu ikke kan se, hvordan de skal komme problemet til livs.
Også Danske Gymnasier, der er en skoleforening for almengymnasiale uddannelser, må konstatere, at det er svært at håndhæve det, og formand Birgitte Vedersø fortæller samtidig, at man ikke kommer til at tvinge elevernes overlæbe op til inspektion.
Vi har foreholdt Rasmus Horn Langhoff, sundhedsordfører i Socialdemokratiet, skolernes udfordring, og han afviser, at der bliver gjort noget fra politisk side for at hjælpe med at håndhæve det. I stedet opfordrer han til, at skolerne løser det lokalt.
Det er desuden op til skolerne selv at beskrive i studieordningsreglerne, hvilke konsekvenser det skal have, hvis eleverne ikke overholder forbuddet.