H. C. Andersens "pragteksemplar" af en billedbog sat til salg

Eventyrforfatterens billedbog fra 1869 til og om den treårige Marie er vurderet til over en million kroner.

Bogspecialist Lærke Bøgh ses her med billedbogen til Marie, som hun kalder "et pragteksempel på H.C. Andersens enorme og helt unikke fortællerevne". (© Bruun Rasmussen Kunstauktioner)

I efteråret 1868 lukkede H.C. Andersen sig inde og digtede, klippede og klistrede.

Resultatet blev en fantastisk illustreret rejsebeskrivelse på 184 sider, som han gav den lille pige Marie Henriques, da hun blev 3 år i 1869.

30. maj kommer bogen på auktion hos Bruun Rasmussens Kunstauktioner, der vurderer den til mellem en og halvanden million kroner.

Et klenodie i ét eksemplar

- Billedbogen kan uden at blinke kaldes et klenodie, siger bogspecialist Lærke Bøgh fra Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

- Den findes kun i ét originalt eksemplar og er et pragteksempel på H.C. Andersens enorme og helt unikke fortællerevne - både med pen og saks, siger hun.

- Vi ved, at han lavede flere billedbøger til sine venners børn, men Marie Henriques billedbog er en af de allersidste og måske allerfineste billedbøger, han lavede.

  • Marie Henriques' billedbog set fra forsiden. (© Bruun Rasmussen Kunstauktioner)
  • Og indefra. (© Bruun Rasmussen Kunstauktioner)
  • Forventes at indbringe over en million kroner. (© Bruun Rasmussen Kunstauktioner)
1 / 3

Bogen er den sidste af sin art i privateje, og den har aldrig tidligere været udbudt til salg.

Maries rejse ud i verden

Marie, som bogen er lavet til, var datter af vekselererparret Martin og Therese Henriques, og familiens yngste stod Andersens hjerte så nær, at han i flere år kaldte Marie sin "kæreste".

Historien, som Andersen digtede, handler da også om den lille Maries rejse ud i verden sammen med sin strikse barnepige Sidse.

H.C. Andersen har på sine ældre dage i årene 1850-1870 fremstillet flere berømte billedbøger.

Man kender i dag til 19 forskellige bøger, hvoraf Andersen lavede de ni selv og resten i samarbejde med blandt andet sin gode ven Adolph Drewsen og Mathilde Ørsted. Marie Henriques’ billedbog, er blandt de ni, som Andersen lavede alene, oplyser Lærke Bøgh.

/ritzau/