H1N1 aktuel i flere år endnu

Erfaringer med tidligere pandemier viser, at vi skal forberede os på at være ramt af H1N1 i adskillige år, siger forsker.

I USA anbefaler sundhedsmyndighederne, at børn også bliver vaccineret mod den såkaldte Pneumokok-bakterie, for at beskytte mod H1N1, siger en forsker. (© Colourbox)

Det er erfaringer i USA der blandt andet viser, at H1N1 ikke blot rammer befolkningen ad en enkelt omgang. I USA har der allerede været to "influenza-bølger".

- Og det skal vi også forberede os på i Danmark, siger den danske forskningsprofessor Lone Simonsen fra George Washington University til programmet Orientering på P1.

- Vi er jo lidt foran jer. Og vi har allerede været igennem to bølger. En i sommer, og så igen her i efteråret, siger Lone Simonsen.

H1N1 i adskillige år

Forskningsprofessoren påpeger også, at en pandemi med en ny virus altså ikke forsvinder lige med det samme.

- Vores erfaringer viser, at en pandemi-periode med en ny virus varer i mellem 3 og 5 år, siger hun.

pneumokok-vaccine nødvendig

Erfaringerne i USA viser desværre også, at det især er børn og unge der bliver hårdest ramt. Foreløbigt 500 amerikanske børn er døde af sygdommen.

Mange af de afdøde børn havde foruden H1N1 også den såkaldte Pneumokok-bakterie.

- CDC (Centers for Disease Control and Prevention) har derfor foreslået, at folk - foruden influenza-vaccinen, også får pneumokok-vaccinen, siger Lone Simonsen.