Haagerup: Haarder-interview viser en tendens

Brugerne på dr.dk er kritiske over for, at DR har valgt at lægge hele interviewet med en vred Bertel Haarder ud på nettet. Læs nyhedsdirektørens forklaring her.

- Bertel Haarder intimiderer DR's journalist, mener Ulrik Haagerup. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

21 Søndag viste i aftes på DR1 et interview, der gik helt galt, med sundheds- og indenrigsminister Bertel Haarder. Siden er hele interviewet, hvor Bertel Haarder skælder ud på DR's journalist, blevet lagt ud her på dr.dk.

Mange af DR's brugere på nette kritiserer DR, både for at vise indslaget og for at lægge hele interviewet på nettet.

Ulrik Haagerup, nyhedsdirektør i DR, hvorfor bliver det her indslag bragt?

- Indslaget er bragt, fordi det giver folk mulighed for at se, hvordan samarbejdet mellem journalister og politikere nogle gange er. Det, der er det mest interessante, det er, at journalisten på offentlighedens vegne stiller et meget relevant spørgsmål, som opfølgning på en pressemeddelelse, som ministeren og ministeriet har udsendt få timer tidligere. Ministeren bliver rasende over, at han ikke har fået spørgsmålet på forhånd, og han bliver så vred, at han faktisk slet ikke får svaret på spørgsmålet.

For at man kan se hele sammenhængen, har vi så valgt at lægge det ud, men det er bestemt ikke normalt, at vi lægger sådan nogle ting ud. Vi synes, at det her, det er et eksempel på, at vi er kommet dertil, hvor politikere synes, det er i orden at de skal have spørgsmål på forhånd, at de vil bestemme, hvad der bliver spurgt om, hvor det skal foregå henne og den slags. Det vil vi gerne vise.

Men hvis man laver en aftale før et interview, så skal journalisten vel også overholde den?

- Der er slet ikke tale om, at der ikke bliver overholdt aftaler. Tværtimod, i det konkrete tilfælde var det faktisk fuldstændig aftalt med presserådgiveren, hvad der ville blive spurgt om. Det er sådan set ikke det afgørende. Det afgørende er, at det er interessant for offentligheden at få indblik i, at man kan blive så rasende over at få stillet et fuldstændig relevant opfølgende spørgsmål om selvsamme emne, som man snakker om.

Men hvorfor er det vigtigt for offentligheden at få indblik i, at ministeren bliver sur over at få stillet et spørgsmål?

- Fordi det kan være udtryk for den tendens, at ledende politikere synes, at spørgsmål nærmest skal formuleres på forhånd, og at de skal være fuldstændig i sync med, hvad er det for nogle opfølgende spørgsmål, der bliver stillet. Og det har aldrig været meningen med journalistik. Det har aldrig været meningen med den funktion som vi har, som offentligheden repræsentanter, der skal stille kritiske spørgsmål til magthaverne.

Her sker der så det, at ministeren får intimideret en journalist, som i det her tilfælde på offentlighedens vegne stiller fuldstændig rimelige spørgsmål.

Så journalisten har handlet fuldstændig korrekt?

- Journalisten har handlet fuldstændig korrekt.

Og DR har også handlet fuldstændig korrekt i at offentliggøre det?

- Det er jo en subjektiv vurdering, om vi har det. Vi har valgt at lægge det frem, og at lade Bertel Haarder kommentere det, også for at være fair. Og vi har valgt at lægge hele klippet ud, så alle kan se sammenhængen. Og så er det helt fint, at det vækker debat.

Du kan stille Ulrik Haagerup spørgsmål om sagen, når han fra klokken 12.00 deltager i en halv times live-chat med dr.dk's brugere.

ExternalContent

Facebook
Twitter