Håndbog i demokrati på nettet

Forfatteren Lene Andersen udgiver i marts en håndbog i demokrati på nettet. Hun håber, brugerne vil hjælpe med at oversætte til alverdens sprog.

Retten til at demonstrere er en naturlig rettighed i et demokrati som det danske, under andre styreformer kan det koste livet at gå på gaden mod regimet. Dansk forfatter lancerer nu demokratihåndbog på nettet. (Foto: © PAUL J. RICHARDS, Scanpix)

Forfatteren Lene Andersen er på vej med en håndbog i demokrati. Bogen udkommer i næste måned både i fysisk form og på internet. Lene Andersen håber, at læsene vil være med til at oversætte bogen til en række andre sprog, så historien om demokratiet når ud til alle verdens borgere.

- Demokrati er den bedste styreform, jeg kender, og Danmark har så meget at give andre lande ved at fortælle om demokratiet, siger Lene Andersen, der for tre år siden fik Ebbe Kløvedal-Reichs Demokratistafet for bøgerne Både-Og.

Demokrati til syn

Lene Andersens bog har først og fremmest adresse til de mange, der ikke lever i et demokrati og gerne vil have det indført. Men danskere kan også have gavn af at læse med, mener hun.

- Man skal arbejde for at vedligeholde et demokrati, man må ikke tage det som en selvfølge, derfor er der også et afsnit om hvordan man kan bidrage til at vedligeholde et demokrati.

Hun har fået flere prøvelæsere til at se teksterne igennem:

- De er skrevet, så man ikke behøver have en studentereksamen for at kunne få noget ud af dem, og flere har sagt: GUUD hvor er det spændende!

- De kan se, at demokrati er noget, der vedrører deres dagligdag, og at der er en del af vores historie, som vi har glemt. For eksempel at det ikke er længe siden, vi lagde folk på hjul og stejle, at det altså ikke er mange år siden, vi selv opførte os middelalderligt, sådan som vi anklager muslimerne for.

Missionerende

Lektor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet og medforfatter til bogen "Demokrati fra neden" om det danske demokrati, Henrik Bang, har smugkigget på det nye projekt, og han er ikke vild med det:

- Jeg har det mærkeligt med den her type projekter. De er lidt aggressivt demokratiske. De fremstiller demokrati som selvindlysende, som det bedste i verden. Der er tale om en slags ny missioneren.

- Det er blevet sværere at være kritisk overfor demokratiet. Og det var vel ellers meningen, at man altid skulle forhold sig kritisk til den måde, der bliver styret på, siger Henrik Bang.

Klavs A. Holm, ambassadør og leder for Udenrigsministeriets afdeling for Public Diplomacy er anderledes positiv:

- Vi er ofte ude for at udviklingslande kontakter os for at høre, hvordan man bygger demokrati op for eksempel på lokalt plan. Vi har også bistået ved udarbejdelse af forfatninger. Vi skal selvfølgelig ikke være bedrevidende, men kan fint fremlægge vores erfaringer.

Lene Andersen er enig:

- Ingen anden styreform giver folk mere frihed og tryghed end demokratiet. Så jeg håber bestemt, at mange vil give et nap med at få oversat teksterne på nettet til alverdens sprog, når vi åbner sitet den 17. marts.