Håndbold-VM starter i København - men derfor er det alligevel en jydesport

Vidste du, at en kommunalreform fra 1970 har givet håndbolden provinsrødderne.

Mikkel Hansen er en af de landsholdsspillere som ifølge forfatter er med til at løfte håndboldens image. Her er han til håndboldlandsholdets træning i Ceres Arena i Aarhus. (arkivfoto) (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Herrehåndbold-VM begynder i dag med Danmarks første og eneste kamp i København mod det chilenske landshold.

Sporten var i mange år forbundet med noget finkulturelt, fortæller Thomas Ladegaard, der er forfatter til flere bøger om håndbold.

- Hele dansk håndbold har altid været en smule akademisk. Vi var gode til taktisk analyse og nye spilleformer. Det blev et varemærke i dansk håndbold, fortæller han.

Sporten blev faktisk opfundet i Danmark i slutningen af 1800-tallet af blandt andre en skolelærer fra Ordrup Latin og Realskole i Nordsjælland og var da også i mange år kendt en 'skolelærersport', der især fik liv i skolerne og gymnasierne.

En af de første håndboldkampe blev spillet i 1907 mellem et skolehold fra Ordrup og et fra Helsingør

- Nu er det blevet til en stor, kommerciel sport med mange tilskuere, klappølser og meget dårlig musik i hallerne, Thomas Ladegaard.

At håndbold var en del af kultureliten kom blandt andet til udtryk i 1956, da den den afdøde forfatter Klaus Rifbjerg skrev et hyldestdigt til håndbolden.

  • 'Imperatorindtog i Rom. Gå hjem og vug! Hvad er det mod et par gummiskos overbevisende snirf, snirf mod asfalten når man løber mod midterlinjen efter et mål i håndbold?', skrev Rifbjerg.

Men i 1970'erne rykkede håndbolden vestpå, og sporten fik derefter markante rødder i provinsen.

- På ligaplan er håndbolden rykket mod vest. De store klubber lever i det vestlige Danmark. Der er ikke mange ligaklubber særligt på herresiden i øst, siger Thomas Ladegaard.

- Efterhånden som den er flyttet mod vest, har håndbold fået en status som noget lavkultur. Det er i hvert fald sådan, den kulturelle elite ser på håndbold.

Håndbolden stortrives i Vestdanmark. Her er det glade pokalfinalevindere fra TTH Holstebro. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Det er dog ikke det samme som, at håndbolden slet ikke lever i København. For eksempel kommer nogle af herrelandsholdets store stjerner som Mikkel Hansen og Niklas Landin fra Østdanmark, påpeger forfatteren.

Kraftcenter i Gudme og Mikkel Hansen

At håndbolden fik medvind i provinsen skyldes i særlig grad kommunalreformen i 1970.

- Der er en meget kedelig og strukturel forklaring. Men de nye kommuner, der blev dannet dengang, skulle have små kulturelle templer, og der blev bygget rigtig mange sportshaller i den periode. I mange af de mindre byer som Holstebro, Voel uden for Silkeborg og Skjern, som i dag er en storklub, blomstrede det gode, danske foreningsliv, siger Thomas Ladegaard.

På de sociale medier kan man se en kunstinteresseret, begavet ung mand, der går op i andre ting. Han bruger også meget tid på trivsel for børn, der spiller håndbold, siger forfatter Thomas Ladegaard om Mikkel Hansen, der ifølge ham løfter håndboldens image som noget lavkultur. (Foto: Bo amstrup © Scanpix)

I dag er der kommet det, som Thomas Ladegaard kalder for 'tyske tilstande'.

Fodbolden trives i de store danske byer som København, Aalborg og Odense, mens håndbolden stortrives i byer som Holstebro, Kolding og Skjern, og så er der også GOG, som har base i de tre små fynske byer Gudbjerg, Oure og Gudme.

- GOG-hallen ligger i bogstaveligste forstand ude på en mark og har i mange år været et kraftcenter i dansk håndbold, siger Thomas Ladegaard.

Han mener, at en stor landsholdsprofil som Mikkel Hansen kan være med til at løfte håndboldens udtryk, fordi Mikkel Hansen ifølge Thomas Ladegaard tager sin stjernestatus alvorligt.

- På de sociale medier kan man se en kunstinteresseret, begavet ung mand, der går op i andre ting. Han bruger også meget tid på trivsel for børn, der spiller håndbold. Det er ikke bare bling bling og se, jeg har fået en ny tatovering og en ny bil. Det er også at gøre noget for andre mennesker, og han er med til at løfte håndboldens image ud af lavkulturen.

Facebook
Twitter