Håndsprit fra Lolland tilbagekaldes: Producent står til milliontab

Flere har drukket håndsprit under coronakrise. Producenters emballage må ikke ligne fødevarer, siger Miljøstyrelsen.

Mette og Allan Feldt mener, de har udvist samfundssind ved at producere håndsprit på deres juicefabrik på Lolland. Men deres emballage er ikke sikker nok, mener Miljøstyrelsen, da den kan forveksles med drikkevarer.

Håndsprit blev pludselig en af de mest efterspurgte varer under nedlukningen af Danmark.

Det fik juiceproducenten Wish på Lolland til at omstille sin produktion.

Men nu kræver Miljøstyrelsen, at firmaets håndsprit tilbagekaldes, fordi det og andre producenters kan forveksles med en fødevare.

- Det er godt, at firmaerne var så hurtige til at omstille og lave lokalproduktion af værnemidler, herunder håndsprit. Men vores fokus er forbrugersikkerhed, og vi kan konstatere, at 160 personer er kommet til at drikke håndsprit, siger Kim Holm Boesen, der er kontorchef hos Miljøstyrelsens kemikalieinspektion.

Han påpeger, at halvdelen af de 160 personer er børn mellem 0-4 år.

Tallet stammer fra Giftlinjen, og det vides ikke, om ulykkerne er sket med håndsprit fra den lollandske producent.

- Andre virksomheder har godt kunnet finde en anden emballage med en tydelig etikering og en form for børnesikring. Siden 2012 har der været et udvidet krav om sikring, så man ikke kommer til at tage fejl, hvis man bruger fødevareemballage, siger Kim Holm Boesen.

Havde ikke en anden emballage

Ifølge ejerne af Wish, firmaet Seimei, er ingen kommet til at drikke deres håndsprit, fordi de for eksempel troede, det var juice.

Firmaet havde slet ikke mulighed for at skaffe en anden emballage under nedlukningen, men kunne selv støbe flasker, de normalt producerer deres juice i, lyder forklaringen.

Havde det ikke været en krisesituation, var valget også faldet på en anden emballage, men det var vigtigere at kunne hjælpe samfundskritiske funktioner, når nu håndsprit var en mangelvare, siger Mette Feldt, der driver virksomheden med sin mand, Allan Feldt.

Hun kalder Miljøstyrelsens påbud for 'frustrerende og forkert'.

- Det er hjerteskærende, og vi føler, vi bliver straffet for at have udvist samfundssind og været omstillingsparate, siger Mette Feldt.

Det er ikke indholdet, men emballagen, der er problematisk, mener Miljøstyrelsen.

Som en sikkerhedsforanstaltning skrev man med tydelig skrift håndsprit 85%, gav flasken en blå farve modsat det normale klare udseende, påsatte advarselstrekanter og lavede en særlig mærkning til svagtseende, men det har alligevel ikke været nok i forhold til sikkerhedskravene, mener Miljøstyrelsen.

Miljøstyrelsen kræver, at firmaet Seimei udsender et tilbagekaldelsesbrev til virksomheder, som har købt 'WiSH Håndsprit 85%' senest 22. juli.

Men det kommer ifølge Allan Feldt ikke til at ske.

- Vi har ikke tænkt os at følge det her påbud, vi afventer, hvad der sker i næste uge og håber, at regeringen vil sige, det er urimeligt, at vi og andre, der har omstillet sig, skal stå med en regning bagefter, siger han.

Firmaet står nu til et tab på mindst to millioner kroner, såfrem de må trække flaskerne med håndsprit tilbage fra butikkerne.

Hun og manden producerer ikke længere håndsprit.

- Det giver slet ikke mening, at man i en krisesituation beder erhvervslivet om at gå ud og hjælpe, og så bagefter river man tæppet væk under dem, siger Mette Feldt.

Facebook
Twitter