Håndtryk er farligere end du tror

Drop håndtryk på sygehusene. Det foreslår en forhenværende overlæge for at mindske risikoen for smittespredning. Men er man så uhøflig?

Håndtryk er stadig den almindeligste måde at hilse på i vesten, men den er ikke særlig hygiejnisk, så måske burde man overveje noget andet, foreslår en forhenværende overlæge. (Foto: acerin © Stock.xchng)

Et godt fast håndtryk, og vi har udvekslet tusindvis af bakterier og andre mikroorganismer. Sådan har vi gjort i hundreder af år, uden at nogen har taget skade af det. Eller har de? På hospitalerne regnes mangelfuld håndhygiejne for den vigtigste årsag til indirekte kontaktsmitte mellem patienter, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

En stikprøveundersøgelse viste i 2003, at omkring hver tiende patient pådrog sig en infektion under indlæggelse. Blandt andet derfor er der opstillet en række regler for, hvordan og hvornår personalet skal vaske eller desinficere hænder.

Står ved fodenden og siger goddag

- Men hvorfor ikke begynde med at blokere en af de direkte smitteveje: Afskaf håndtryk på sygehusene, foreslår dr.med. Claus Gad, der er pensioneret efter mange år som gynækologisk overlæge på Kolding Sygehus.

- I det daglige udveksles utallige håndtryk på et sygehus. Personale, mødedeltagere, gæster, patienter; alle deltager i denne rituelle handling, der ikke kan undgå at sprede bakterier som ringe i vandet, skriver han i tidsskriftet Rask og konstaterer, at nogle af de steder, folk klør sig mest, er i næsen, håret og skridtet.

Claus Gad siger til avisen, at han selv har prøvet at begrænse håndtryk ved at stå ved fodenden og hilse venligt på folk.

Selv om han også har skrevet om emnet i Ugeskrift for Læger, og selv om det burde være både nemt og omkostningsfrit at gennemføre, har forslaget ikke rigtigt vundet genklang.

Sociolog: Syge har brug for kontakt

Verdenssundhedsorganisationen WHO foreslår i en kampagne næste år, at håndhygiejne skal gøres før og efter enhver kontakt med patienter.

Sociolog Emilia van Hauen, der har speciale i moderne menneskers livsformer, forstår betænkeligheden ved at overveje at afskaffe den almindelige vestlige måde at hilse på.

- Håndtryk er en historisk kulturel måde at omgås. Det er med til at vise respekt og anerkendelse. Syge og sårbare mennesker har i endnu højere grad end andre brug for at føle sig anerkendt, og de kan føle det manglende håndtryk som en mangel på anerkendelse, selv om der er en fornuftig grund til at lade være, siger hun.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5331afc6a11f9d08f00792f1