Håndtryk og kram er på vej tilbage: 'Vi har i virkeligheden taget skridtet mod ikke at give folk dårlig samvittighed'

Man kan godt give hånd til fremmede, hvis håndsprit og vacciner er på plads, siger Søren Brostrøm.

Tidligere var anbefalingen, at man skulle holde én meters afstand til andre mennesker. Men det er nu ændret til, at man blot skal holde afstand til andre, hvor det er muligt. (© Nathalie Nystad)

For 524 dage siden - den 6. marts 2020 - kunne man læse artiklen om, hvordan sundhedsmyndighederne ville have os til at begrænse fysisk kontakt og undgå kys, håndtryk samt kram.

Men her to nedlukninger senere er så mange efterhånden blevet vaccineret, at vi står i en situation, hvor vi igen kan begynde at række ud efter et kram eller håndtryk igen.

Og i det ligger, at vi også kan begynde at komme hinanden mere ved.

- Vi anbefaler, at hvis man er i sammenhænge, hvor man ved eller må antage, at rigtig mange er færdigvaccineret, så kan man godt give hånd, hvis man har lyst og holder håndhygiejnen, siger Søren Brostrøm i forbindelse med sit besøg på Slotshaven Gymnasium i Holbæk, hvor han også gav håndtryk til nogle stykker.

Når det kommer til krammet, fortæller direktøren, kan du igen give det, hvis du er blandt venner og familie, hvor du ved - eller har en forventning om - at alle er færdigvaccineret.

- Vi har i virkeligheden taget skridtet mod ikke at give folk dårlig samvittighed, hvis de krammer venner og bekendte, som er færdigvaccineret, siger han og tilføjer, at man selvfølgelig skal stadig acceptere dem, der hverken har lyst til kram eller håndtryk.

Men hvor går grænsen helt præcist, når det kommer til at søsætte et håndtryk eller kram?

I et forsøg på at blive mere konkret tager Søren Brostrøm udgangspunkt i sig selv og fortæller, at fordi han er færdigvaccineret, er han begyndt at række hånden ud igen, hvorefter folk i de fleste tilfælde også er vaccineret og vælger at gribe den.

- Og i min familie og omgangskreds ved jeg, at langt de fleste er vaccineret, så der begynder jeg at kramme dem igen, siger han.

Men alt med måde, for i går lød det fra Sundhedsstyrelsens vicedirektør, Helene Bilsted Probst, til DR Nyheder, at "det er okay at give hinanden et kram, men går du til en fest med 50 mennesker, du normalt ikke er sammen med, så behøver du måske ikke kramme dem allesammen."

'Det fjerner potentielle konflikter'

Selvom der er lagt op til, at vi højere grad selv skal vurdere, hvor meget eller hvor lidt vi holder afstand, når vi fremover skal agere i særligt det offentlige rum, så bliver det ikke besværligt for den enkelte borger at håndtere, vurderer professor Michael Bang Petersen fra Aarhus Universitet, der er leder af det såkaldte Hope-projekt, som undersøger danskernes coronaadfærd.

Han mener istedet, at udmeldingen gør, at vi i mindre grad kommer til at stå i situationer, hvor vi er usikre på, om det nu også er i orden at kramme eller give hånd.

- Det fjerner nogle potentielle konflikter mellem borgerne. Eksempelvis at den ene rækker hånden ud, og den anden tænker, "hey, vi står midt i en pandemi, er det nu også i orden?"

- Nu er signalet, at der, hvor vi står rent epidemimæssigt, gør, at vi faktisk godt kan tage en lang række af de gamle vaner tilbage, siger han.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det den danske vaccineudrulning, der gør, at vi kan rykke tættere på hinanden i offentligheden. (Foto: © Grafik: Nathalie Nystad)

Det kan dog give lidt konflikt, fordi der ifølge professorens data stadig er nogle, der er bekymrede, og som vil have oplevelsen af, at folk står tættere på, end de egentlig synes er rart.

- Det handler om at huske på, at når den anden person måske står lidt tættere på, så handler det ikke om, at vedkommende ikke tager hensyn, men at vedkommende tolker risikoen for smitte anderledes, siger Michael Bang Petersen

Fra på lørdag er det desuden slut med de såkaldte afstandskrav i kultur-, idræts- og foreningslivet.