Håndværker-biler plyndres dagligt: Men få køber Stop Tyven-pakke

Cirka 20 gange om dagen er der indbrud i en vare- eller lastbil herhjemme.

(Foto: (Grafik) Signe Heiredal © dr)

Tirsdag morgen klokken 07.00 åbner murermester Dennis Rokkjær bagdøren på sin arbejdsbil for at få fat i de lamper, som han skal bruge for at kunne komme i gang med dagens arbejde.

- Da ser jeg, at alt mit elværktøj og mine lamper er væk. Bilen er blevet tømt i nattens mulm og mørke.

Dennis Rokkjærs bil var bare en af i alt ni arbejdsbiler i Sunds og Tjørring lidt uden for Herning, som blev plyndret samme nat.

- Det er bare irritation. Jeg har fire mand til at gå på fuld løn, der ikke kan komme i gang, siger Dennis Rokkjær.

Mangel på tyverisikring i varebiler

Det er ikke et enestående tilfælde. I år har Politiet indtil videre modtaget 6691 anmeldelser om tyveri fra vare- og lastbiler, og sidste år var tallet 8049.

For at komme problemet til livs, startede Dansk Byggeri sammen med Byggeriets Forsikringsservice i sommer en kampagne for en ordning, hvor medlemmer af Dansk Byggeri billigt kan få tyverisikret varebilerne.

Den såkaldte Stop Tyven-pakke går blandt andet ud på at mærke det dyrebare værktøj med DNA-sporing og GPS.

Men blot fire ud af Dansk Byggeris knap 6000 medlemmer har købt sig ind i ordningen.

- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, når vi jo ved, hvad det koster i tabt indtjening, i selvrisiko, i tid man skal bruge på nyt materiale og at få bilen på værksted for at få den repareret, siger Michael Nielsen, der er direktør for erhvervs- og brancheservice hos Dansk Byggeri

I følge Dansk Byggeris beregninger koster det i gennemsnit 17.500 kroner for håndværksmesteren, hver gang der er indbrud i en bil.

Derfor har Michael Nielsen og svært ved at forstå, hvorfor der ikke er flere, der tager sikkerhedsforanstaltninger i brug.

- Jeg håber, vores medlemmer vil indse, at de også selv er nødt til at investere i det her for at få sat en stopper for den stigende tendens til indbrud i varebiler, som vi oplever.

- Det er alle der har fået tømt biler. min bror har fået tømt sin fire gange, siger Dennis Rokkjær. (Foto: (privatfoto))

Tror ikke det virker

I Tjørring har murermester Dennis Rokkjær nu GPS i sit nye elværktæj, så det kan spores i tilfælde af endnu et tyveri. Men derudover har han ikke gjort noget ekstra for at holde tyvene ude, for han tror ikke, det har en effekt.

- Jeg kan jo ikke låse min bil så godt af, at de ikke kan komme ind i den, hvis det er det, de vil.

Politi: Svært at opklare indbrud i varebiler

Det var Midt- og Vestjyllands Politi, der rykkede ud til indbruddet i Dennis Rokkjærs varebil. Men ifølge Politiet er det meget vanskeligt at efterforske tyveri fra varebiler.

En af grundene er, at tyverierne typisk foregår om natten og først bliver opdaget mange timer senere, når håndværkerne møder på arbejde.

- Det er derfor, vi opfordrer til, at man installerer alarmer i bilerne. Det laver noget larm, og vi får bedre mulighed for at nå frem, før tyvene er over alle bjerge. Det er vi lidt afskåret fra, som det er nu, forklarer Ole Henriksen, der er Politiinspektør ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Ole Henriksen peger også på, at værktøjet kan sikres med DNA-mærkning.

- Alle patruljer har udstyr i bilerne, så de kan se, om værktøjet er mærket. Hvis vi finder sådan noget værktøj, så tager vi det simpelthen ind med det samme, forklarer Ole Henriksen.

Få sager ender med sigtelse

Det er de færreste sager, der ender med en tyv bag tremmer. Kun i 367 tilfælde er politiet i år kommet så langt med sagerne, at det er endt med en sigtelse mod en gerningsmand. Det er en lille forbedring i forhold til sidste år.

Murermester Dennis Rokkjær er ikke tilfreds med det arbejde, politiet gjorde for at opklare tyveriet fra hans arbejdsbil.

- De gad ikke engang tage fingeraftryk. De kom bare ud og kiggede på den. Så, synes jeg, de skulle spare alle deres resurser, blive væk, og sige at tyvene har frit løb. For det har de. Det er jo grotesk.

Politiinspektør ved Midt- og Vestjyllands Politi, Ole Henriksen, kan godt forstå, at håndværkere som Dennis Rokkjær er trætte af situationen.

- Jeg kan godt forstå, at håndværkerne har et ønske om, at vi bruger massive kræfter på at få deres ting bragt tilbage, men det er som sagt ikke helt ligetil, lyder det fra Ole Henriksen.

Det koster fra 4.500 kroner at være omfattet af Stop Tyven-pakken.

Det fremgik tidligere, at det koster fra 4500 kroner om året at være omfattet af Stop Tyven-pakken. Det er ikke korrekt. Det er en engangsydelse. DR beklager fejlen.

Facebook
Twitter