"Håndværkerfradrag" på teater-billetten eller dit nye maleri skal kickstarte et presset kulturliv

Ligesom med håndværkertimerne derhjemme skal du kunne få fradrag til køb af kunst og kulturelle oplevelser, hvis det står til Dansk Kunstnerråd og flere partier.

Guitarist Mika Vandborg er hårdt plaget af koncertaflysninger under corona og må for tiden holde fingrene i gang hjemme fra stuen.

Guitaristen Mika Vandborg sidder i sin lejlighed i København omringet af alverdens guitarer på de tætpakkede vægge.

Efter et år med coronarestriktioner og over 120 aflyste koncerter er der efterhånden kommet lidt blød hud på fingrerne.

Mika Vandborg har under pandemien mistet over 120 spillejobs og omkring 50% af sin normale omsætning.

- Det er hårdt ikke at stå på scenen og gøre det, jeg elsker allermest. Det jeg lever og ånder for, forklarer Mika Vandborg.

- Jeg har både tabt penge, oplevelser og identitet det sidste år. Branchen har aldrig været så meget i knæ, som den er lige nu, konstaterer han.

Og den udlægning bakker tal fra Danmarks Statistik op om. Tallene viser, at teater-, musik- og kunst-branchen i 2020 havde et fald i omsætningen på 40,9% sammenlignet med 2019.

Kun turist- og luftfartsindustrien står tilbage med et større tab ovenpå coronakrisen.

Derfor skal der tænkes i nye og anderledes baner, når kulturen genåbner og skal kickstartes, hvis det står til Dansk Kunstnerråd, der en paraplyorganisation for 26 professionelle kunst- og kulturorganisationer.

De foreslår nu, at der i forlængelse af den kommende åbning af Danmark skal indføres et kunst- og kulturfradrag til køb af eksempelvis kunstværker og kulturelle museums- og teateroplevelser.

Så kan du trække et beløb af prisen, når du køber dit drømmemaleri eller booker partybandet til din udskudte fest. Ligesom du i dag kan få skattefradrag, hvis du får lavet forbedringer derhjemme af en håndværker.

Ideen er nemlig, at kunst- og kulturfradraget skal køre efter den samme model som håndværkerfradraget, der blev indført i 2011 for at skabe flere håndværkerjob og minimere sort arbejde.

Omstil forbruget mod kunst og kultur

Både større vækst, flere danske kulturbrugere og mindre sort arbejde ser Dansk Kunsterråds sekretariatschef, Anne-Mette Wehmüller, gerne gentager sig for kulturbranchen:

- Fradraget er en god ide, fordi det tidligere har vist sig at være effektivt og sætte gang i og omstille danskernes forbrug. Denne gang skal det gå i retningen af kunst og kultur.

- Der er mange mennesker, som måske gerne vil investere i et kunstværk eller en operabillet, der tænker, at det er lidt for dyrt. Det her fradrag vil gøre det muligt for danskerne at prøve nogle ting, de ikke normalt ville og samtidig vækste på hele området, forklarer Anne-Mette Wehmüller.

- Vi ved, at håndværkerfradraget har været brugt til at understøtte en branche – hvorfor ikke kigge på, hvordan vi støtter kunst og kulturen som branche bredt set?

Anne-Mette Wehmüller er sekretariatschef i Dansk Kunstnerråd, der står bag forslaget.

Det spørgsmål stiller Mika Vandborg også sig selv.

- Ja, hvorfor egentlig ikke? Jeg synes, det er en glimrende idé, hvis det kan sætte skub i hjulene.

- Jeg har selv brugt håndværkerfradraget på ting, jeg ellers ikke ville have fået lavet, så det vil da være en nærliggende tanke, at fradraget ville kunne få nogle andre mennesker ud på spillestederne.

K vil også gøre restaurantbesøg billigere

Det Danske Kunstnerråd håber nu at kunne råbe politikerne op med deres forslag til de kommende genstartsforhandlinger.

Christiansborg er partierne enige om, at der skal postes penge til at få kickstartet den trængende kultur- og oplevelsesindustri.

Om håndværkerfradraget skal være del af løsningen, er der derimod uenighed om på begge sider af den politiske midte.

Kunstnerrådet behøver dog ikke råbe højt for De Konservatives støtte. De tog allerede forslaget om et 'håndværkerfradrag' for kultur- og oplevelsesindustrien med til Christiansborg i december, da der blev forhandlet om en stimulipakke, der skulle få gang i den danske økonomi.

De Konservatives kulturordfører, Birgitte Bergman, har også tidligere støttet op om et fradrag for kultur- og oplevesesindustrien.

Partiets kulturordfører, Birgitte Bergman, kalder selv de Konservatives forslag for et oplevelses- og kulturfradrag, der ikke kun vil gøre det billigere at købe danske kunst- og kulturoplevelser, men også at overnatte på hotel og spise på restaurant.

- Det nytter jo ikke noget, at vi kun har et fradrag, der gavner håndværkere, når det ikke er dem, der lider lige nu, siger Birgitte Bergman.

- Det, der er vigtigt med det her oplevelses- og kulturfradrag, er, at det jo gavner de brancher, der har det allerværst. Derfor skal vi nu ind med nogle stimulipakker, så den her branche ikke går konkurs, forklarer hun.

S: Det er en skjult skattelettelse

Men ideen om at få liv i kulturbranchen igennem et håndværkerfradrag fik både dengang og i dag en lidt lunken modtagelse af regeringen.

Kasper Sand Kjær er kulturordfører i Socialdemokratiet. Han mener ikke, at fradraget er en god løsning for branchen.

Socialdemokratiets kulturordfører, Kasper Sand Kjær, er især bekymret for, at forslaget vil have en social slagside, der ikke vil få flere danskere til at købe kunst- og kulturoplevelser.

- Håndværkerfradrag virker til at skabe flere arbejdspladser i byggeriet og dermed holde gang i økonomien, men jeg tror ikke, et fradrag på kultur vil hjælpe noget som helst, siger han og fortsætter:

- Jeg tror egentlig bare, det vil være en skattelettelse til dem, der i forvejen bruger kulturen. Det er nogle helt andre værktøjer, vi skal have fat i for at få gang i vores kulturliv igen.

Så mens midlerne er forskellige for partierne er målet det samme. Både Socialdemokratiet, Enhedslisten, Venstre, De Konservative og SF er nemlig enige om, at kulturbranchen har brug for økonomisk støtte godt ud i fremtiden, når samfundet igen åbner og hjælpepakkerne udløber.

De Konservatives kulturordfører, Birgitte Bergman, siger til DR, at fradraget for kultur og oplevelser står højt på hendes ønskeliste, når partierne i maj måned går til forhandlingsbordet om en genopretningsplan for kulturlivet.

Her vil hun presse på for at nogle af de 665 millioner kroner, der allerede er afsat til det nuværende håndværkerfradrag bliver omdirigeret til et fradrag på kunst, kultur og oplevelser.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk