Hård kamp om studieboligerne: Telefonerne gløder, og ventelisterne vokser

Ventelisten i København stiger med 500 personer om dagen, og i Aarhus gør man klar til at indlogere studerende i ældreboliger.

I København er endnu et stort kuld af studerende på vej ind på de videregående uddannelser - og det skaber lange ventelister til en studiebolig. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Over 60.000 unge blev lørdag optaget på en videregående uddannelse, og det har nu åbnet op for endnu et kapløb - nemlig kampen om at få et sted at bo.

For det har været en hæsblæsende start på ugen hos landets fire største studiebyer, som alle bliver kimet ned af boligsøgende unge.

I både København, Odense, Aalborg og Aarhus Kommune melder formidlerne af kollegie- og ungdomsboliger om lange ventelister, og masser af opkald og mails fra bekymrede unge, som vil sikre sig tag over hovedet inden studiestart.

- Vi forventer ikke, at alle kan nå at få et sted inden studiestart, men vi arbejder rigtig hårdt for det, fortæller Diana Jørgensen, der er administrationschef hos Kollegiernes Kontor i Aarhus.

Lige nu arbejder man i Aarhus for at finde alternative løsninger til de boligsøgende unge. Flere unge vil derfor opleve at blive tilbudt midlertidige løsninger, eksempelvis i form af en ældrebolig. Det skal sikre, at de kan leve op til den boliggaranti, Aarhus Kommune udsteder, forklarer Diana Jørgensen.

- Dem, som ikke får et sted inden studiestart, kan forvente senest at blive tilbudt et sted 1. november. Og jeg tror heldigvis kun, at det er en håndfuld unge, som må vente så længe.

Søg bredt, hvis du vil have tag over hovedet

I København er ventelisten til en studiebolig lang, og listen bliver dagligt forlænget med 500 nye ansøgere i øjeblikket, oplyser direktør hos Kollegiernes Kontor i København, Annette Panduro..

Lige nu er der 10.000 på ventelisten, og ventetid på to til tre år, hvis du gerne vil have en studiebolig midt i København.

- Der er ikke rigtig kommet flere studieboliger, men til gengæld er optaget steget. Så vi forventer at få rigtig travlt igen i år. Og måske en smule mere travlt, end vi er vant til, siger hun.

Hun opfordrer til, at man søger så bredt som muligt. Ellers er det utopi at tro, at man bliver tilbudt en studiebolig inden studiestart. Den opfordring kommer Aarhus, Odense og Aalborg også med.

Hos Kollegieboligselskabet i Odense oplyser udlejningschef Henning Blume Islund, at de fleste er blevet bedre til at følge den anbefaling.

- Men vi oplever stadig, at der engang i mellem kommer en ansøgning, hvor personen kun søger én lejlighedstype midt inde i byen. Så er det i hvert fald 100 procent sikkert, at vi ikke kan hjælpe, siger han.

Kræsne studerende findes ikke længere

Selvom der engang i mellem lander en kræsen ansøger på ventelisterne, er det langt fra det generelle billede hos de studerende, hvis man spørger Danske Studerendes Fællesråd.

I 2016 foretog de en undersøgelse, hvor studerende ranglistede deres krav til en studiebolig. Her kom lav husleje ind på en førsteplads, mens beliggenhed fik en femteplads.

- Det er flere år siden, at vi har set de kræsne studerende, som kun vil bo midt inde i byen. Der er ingen tvivl om, at det pressede marked gør de studerende mere villige til at søge bredt, siger forkvinde, Sana Mahin Doost, som dog medgiver, at det betyder noget ikke at bo alt for langt væk fra studiet, for det kan gå ud over det sociale liv.

Hun oplever hos mange studerende, at det pressede marked gør, at glæden over at blive optaget hurtigt forvandler sig til bekymring.

- Vi ser, at det i værste fald kan føre til, at folk dropper studiet, fordi de ikke kan finde et sted at bo, fortsætter hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk