Hård kritik af Danmark i ny rapport

En ny rapport fra Europarådets racismekomité uddeler lidt ros og megen ris til Danmark, som de mener kun har gjort ringe fremskridt for at forbedre forholdene for flygtninge og indvandrere.

Tonen er for hård i Danmark. Europarådets racismekomité anbefaler, at flygtnige og indvandrere får bedre vilkår i forbindelse med job, uddannelse og boligforhold. (Foto: DR © DR)

Der er smæk til Danmark i en ny rapport fra Europarådets racismekomité, ECRI.

Minoriteter behandles generelt dårligt, mener komiteen, der kritiserer Danmarks skærpede regler samt den generelle tone over for flygtninge og indvandrere.

Rapporten, der er den tredje i rækken og skal belyse racisme, antisemitisme, intolerance og fremmedhad, indledes ellers med ros.

Siden sidste rapport i april 2001 har Danmark fået en lov og en klagekomité for etnisk ligestilling. Derudover bliver et racistisk motiv nu regnet for en skærpet omstændighed ved strafudmåling i forbindelse med en retssag.

Tonen for hård

Men her stopper roserne.

Det er for svært at få dansk statsborgerskab, blive ægteskabs- og familiesammenført, og etniske minoriteter har ikke samme mulighed som resten af samfundet for at få social beskyttelse, konkluderer rapporten.

Den generelle tone i landet er for hård overfor indvandrere og flygtninge. Medier og politikere stiller konstant minoriteter og især muslimer i et dårligt lys.

Komitéen anbefaler en række tiltag for at forbedre forholdene for flygtninge og indvandrere i landet.

Uddannelse, beskæftigelse, bolig

Blandt andet opfordres regeringen til at lægge flere midler og magt i loven og klagekomitéen for etnisk ligestilling og organisationer, der beskæftiger sig med racisme og diskriminering.

Derudover bør der indføres en klar integrationspolitik, der skal sikre minoriteter uddannelse, beskæftigelse og bolig.

Derudover står der i rapporten, at ECRI "stærkt anbefaler, at medierne og politikerne burde spille en mere ansvarlig rolle i måden, hvorpå de portrætterer minoriteter generelt og især muslimer.

Regeringen: Faktuelle fejl

Integrationsminister Rikke Hvilshøj afviser rapporten som udokumenteret og fyldt med faktuelle fejl.

- Der er et hav af dem. Det gør det lidt svært at tage sådan en rapport alvorligt. Blandt andet står der, at danske dommere har fordomme over for etniske minoriteter. Det står fuldstændig uunderbygget, siger Rikke Hvilshøj og efterlyser konkrete eksempler.

Juraprofessor og formand for ECRI, Eva Smith, har ikke været med til at skrive rapporten, men har diskuteret den med komitéen efter færdiggørelsen. Hun mener, at Rikke Hvilshøj opfatter meningen med rapporten forkert.

- Tanken er ikke at kritisere. Tanken er at være et talerør for de mennesker, man ikke hører normalt, og prøve at påpege nogle ting, som vi har fået en opfattelse af kan være et problem i Danmark, siger Eva Smith.

Hun undrer sig over, at regeringen ikke vil se på, om der er noget om snakken.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5327f067a11f9d1b2c78c733

FacebookTwitter