Hårtot kortlægger 4.000 år gammel grønlænder

Fra en hårtot har danske forsker for første gang i verden genskabt alle gener fra et 4.000 år gammelt menneske fra en forlængst uddød kultur. Selv konsistensen mandens ørevoks kendes.

Manden fra Nordvestgrønland er genetisk beslægtet med folk fra Sibirien.

Danske forskere har som de første i verden genskabt alle generne hos en mand fra en forlængst uddød kultur.

Det er aldrig gjort før - hverken hos dyr eller mennesker.

- Det svarer til at lægge et puslespil med mere end tre milliarder brikker ud fra en dårlig skabelon, siger professor Eske Willerslev fra Grundforskningscenter for Geogenetik på Københavns Universitet.

Skavanker er kendt

Fra en hårtot fundet på Grønland er det lykkedes Eske Willerslev og hans Ph.D studerende Morten Rasmussen at tegne et meget nøjagtigt DNA-billede af en 4.000 år gammel mand fra Nordvestgrønland.

Billedet er så præcist, at det er muligt at se, hvilke skavanker han havde.

- Han havde tør ørevoks, der giver øget risiko fro mellemørebetændelse. Og tendens til skaldethed, siger Eske Willerslev.

Manden tilhørte den såkaldte Saqqaq-kultur, som var blandt de første mennesker, der bosatte sig i Grønland.

Kom fra Sibirien

Saqqaq-folket var ikke beslægtet med de nuværende grønlændere, viser generne. Deres nærmeste nulevende slægtninge finder man i Sibirien,

Opdagelsen betyder, at arkæologer og DNA-forskere kan gå på jagt på museumshylderne og få sat nøjagtige billeder på forsvundne fortidsmennesker.

- Teknikken kan også hjælpe os til en bedre forståelse af de arveanlæg og sygdomme, som nutidens mennesker har fået fra deres forfædre, siger Eske Willerslev.

De opsigtsvækkende forskningsresultater offentliggøres nu i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk