Hacker: Min bedstefar grundlagde CPR

Personlige oplysninger i samtale mellem dæknavne førte politiet på sporet af ung dansker i hackersag.

En ung dansker er sammen med den svenske hacker Gottfrid Svartholm Warg (billedet) tiltalt for at trænge ind i offentlige it-registre. (Foto: Bertil Ericsson © Scanpix)

En hacker ved navn Advanced Persistent Terrorist Threat (APTT) har efter eget udsagn familiære forbindelser til det danske CPR-register.

Det viser en chatkorrespondance, som anklagemyndigheden tirsdag fremlægger ved Retten på Frederiksberg, hvor en ung dansker og det svenske computergeni Gottfrid Svartholm Warg er tiltalt for at trænge ind i offentlige it-registre.

- Min bedstefar var en del af den gruppe, som grundlagde det oprindelige CPR, har APTT sagt i en chat med en person kaldet My Evil Twin.

Sidstnævnte, mener anklagemyndigheden, er identisk med Warg, mens APTT ifølge senioranklager Maria Cingari er identisk med den unge dansker JKT.

APTT talte dansk

Cingari bygger sin teori på andre oplysninger fra chatsamtalen. Her fortalte APTT nemlig, at han er født i 1983, og at han har arbejdet hos virksomheden PricewaterhouseCoopers (PwC).

- Via oplysninger fra Skat er man nået frem til, at den eneste, som var ansat hos PwC i 2010 og 2011 og født i 1983, er JKT, fortæller Maria Cingari.

I chatsamtalen fortalte APTT også, at han talte dansk.

Skjulte datakort i skakbrik

Ved anholdelsen af JKT fandt politiet en skakbrik, som den unge mand gik rundt med. Skakbrikken kunne skilles ad, og indeni lå et lille datakort.

Det viste sig ifølge Maria Cingari at indeholde en krypteringsnøgle til krypterede områder på harddisken på JKTs computer, som politiet også beslaglagde ved anholdelsen.

Krypteringsnøglen på kortet var dog også beskyttet af en kode, og den har politiet ikke kunnet knække. Derfor har efterforskerne aldrig haft held til at komme ind i de lukkede dele af JKTs computer.

Nægter sig skyldige

De to mænd nægter sig skyldige i anklagerne om, at de har haft adgang til offentlige registre, som blev opbevaret på et computeranlæg hos virksomheden CSC i Valby.

Det drejer sig blandt andet om CPR-registret og om politiets kriminalregister, som indeholder alle danskeres straffeattester.

/ritzau/

Facebook
Twitter