Hacker-svensker er fængslet som en af Danmarks farligste fanger

Gottfrid Svartholm er sigtet for at have hacket offentlige registre, men sidder i reel isolation blandt Danmarks farligste indsatte.

Gottfrid Svartholm (midtfor) var en af de tre stiftere af hjemmesiden the Pirate Bay. Tv. Frederik Neij og th. Peter Sunde (Foto: Bob Strong © Scanpix)

Den svenske it-specialist Gottfrid Svartholm sidder fængslet i Politigårdens Fængsel - et fængsel på Politigården i København, der er forbeholdt Danmarks hårdeste og mest flugttruede fanger. Svenskeren er ordinært varetægtsfængslet, men reelt ligner det noget helt andet.

- I virkeligheden bliver han i øjeblikket udsat for isolationsfængsling - bare uden en kendelse fra dommeren. Han har ikke adgang til at tale med andre end personalet og han er blevet udelukket fra fællesskab med andre fanger, siger hans forsvarsadvokat, Louise Høj, til DR Nyheder.

- Alle undersøgelser viser, at den slags isolation er noget, der ender med at gøre folk syge.

Advokaturchef Dorit Borgaard fra Københavns Politi har ingen kommentarer til sagen, men afviser, at Gottfrid Svartholm bliver holdt i isolation, da en sådan kendelse ikke har fundet sted.

Havde fri kontakt i fem måneder

Siden Gottfrid Svartholm kom til Danmark d. 27. november har breve og besøg været under kontrol. Alle besøg skal overvåges og alle breve skal gennemlæses af Politiet inden levering. Louise Høj formoder, at Politiet frygter at efterforskningen kan blive forstyrret og Gottfrid skal kunne rode med beviserne.

På dansk opfordring fik anklageren i Sverige d. 5. juni sat besøgs- og brevrestriktioner. Den svenske krypteringsekspert måtte ikke komme i kontakt med nogen udefra, hverken på tale eller skrift.

En måned senere blev restriktionerne hævet, efter at dansk politi havde afhørt Gottfrid Svarholm i Sverige og de efterfølgende fem måneder var besøg og brevudveksling tilladt - indtil Gottfrid kom til Danmark.

Mystisk isolation

Frygten for Gottfrids indblanden i sagen bliver af både forsvarsadvokaten og Gottfrids mor set som højst mærkværdigt.

- Hvis han ville have saboteret det danske politis efterforskning, så har han haft alle muligheder i verden for at gøre det, i de fem måneder som er gået siden restriktionerne blev slækket, skriver moren, Kristina Svartholm, til DR Nyheder.

Gottfrid Svartholms mor har i al den tid sønnen har været fængslet talt i telefon med ham dagligt og besøgt ham uforstyrret en gang om ugen, men det er slut nu.

- Jeg skal besøge ham for første gang i morgen, selvom jeg kun får lov til at være der en enkelt time. Sandsynligvis skal en tolk også sidde med ved bordet, hvis betjenten ikke helt forstår, når vi taler sammen, forklarer hun.

- Han har intet pas og han har kun en måned tilbage af sin svenske fængselsstraf før han bliver prøveløsladt. En eventuel flugt ville være dumt af ham - og dum er han ikke.

Forsvarsadvokaten spekulerer også i et motiv fra politiets side.

- Det er simpelthen bare et spørgsmål om, at man er i gang med at straffe ham på forhånd. Og jeg tænker, at grunden til, at man gør det her, det er fordi, at denne her sag, den jo i udgangspunktet er ekstremt pinlig for politiet, siger Louise Høj.

- Han sidder varetægtsfængslet i Danmark, og det burde foregå under ordentlige vilkår. Det er simpelthen ikke værdigt for den danske stat at byde ham sådan nogle forhold.

Sigtet for hacking af politiets registre

Gottfrid Svartholm er sammen med en 20-årig dansker sigtet for at have skaffet sig adgang til politiets kørekort- og kriminalregister, hvor danskeres CPR-numre kan have stået for skud.

Derudover kan et register for efterlyste personer i Schengen-landene have været tilgået, hvor kodeord og adresser til 10.000 tjenestemænds e-mail er opbevaret.

Gottfrid Svartholm er varetægtsfængslet indtil næste retsmøde, den 18. december.

Et parallelsystem hos de danske myndigheder

- Vi har altså et parallelsystem, hvor der er nogle administrative myndigheder, som må gå ind og isolationsfængsle folk, selvom vi normalt siger, at dét skal der en kendelse til. Men det er ret svært at få dommerne til at rette kendelse om isolationsfængsling. Det er jo noget, som vi kun ser i meget store narkosager, forklarer Louise Høj.

- Jeg har ikke fået nye akter i denne her sag, siden Gottfrid havde adgang til besøg fra venner og familie i Sverige. Lige pt. er der ingen årsag til at gøre det her mod ham.

Facebook
Twitter