Hackerne elsker Facebook

Hackere udnytter vores lemfældige brug af 'synes godt om'-tilkendegivelser og downloads af tvivlsomme apps til at placere virus og stjæle personoplysninger, viser ny undersøgelse.

Facebook og andre sociale medier er et populært sted for hackere at skaffe oplysninger om brugerne. (Foto: Colourbox)

Adem Abduloski går i 1.g på Ishøj Gymnasium, er 16 år gammel og er vokset op med internettet. Han har altid været opmærksom på nettets farer i form af virus og spam-meddelelser, og han har af samme grund undgået mistænkelige links og pop up-beskeder, når han surfer på internettet.

Men da Adem fik en besked med et link fra en af sine venner på Facebook, der lokkede med, at man kunne måle, hvor mange der var inde og se på Adems profil, klappede hacker-fælden.

- Jeg klikker på linket, og frem så popper min egen Facebook-side op igen på en ny side. Jeg tænker, at det er lidt mystisk, men så lukker jeg det ned igen, siger han til DR Nyheder.

Linket fra hans ven, viste sig slet ikke at være sendt med vennens vidende. Vennens profil var blevet hacket, og linket indeholdt en virus, der gjorde Adems computer meget langsom. Adem Abduloski må slette og geninstallere al softwaren på sin computer, og oplevelsen har ændret hans adfærd på Facebook.

-Det har gjort mig meget mere opmærksom på, hvad det er for nogle links, jeg klikker på. Og jeg er blevet meget mere forsigtig med, hvad jeg laver på Facebook. Jeg siger også til mine venner, at de skal passe på med, hvilke links de klikker på, siger han.

Vær på vagt på Facebook

Og Adem Abduloski er langt fra den eneste, der er blevet snøret af falske links sendt fra Facebook-venner. 40 procent af brugerne på sociale medier har været udsat for et hacker-fælde. Alligevel deler hver femte bruger af sociale medier ukritisk links, de end ikke kender indholdet af, viser en rapport fra 2012 af IT-sikkerhedsfirmaet Symantec.

Symantecs seneste rapport om sikkerhed på sociale medier fra 2013 viser, at langt størstedelen af hackertilfældene, 58 procent, på sociale medier i Danmark foregår ved at lokke brugerne med en falsk begivenhed eller gruppe, der f.eks. lover gratis gavekort. Andre metoder er falske 'synes godt om'- knapper eller falske beskeder med falske links fra sine venner.

Hackerne anvender Facebook og sociale medier meget, fordi vi typisk har paraderne mere nede, end vi ellers har på internettet, forklarer Peter Schjøtt, sikkerhedsspecialist for Symantec i Danmark.

- Alle og enhver ved, at man skal have en antivirus på sin PC, men hvis du og jeg nu kender hinanden i forvejen og tror på hinanden, så er jeg måske ikke så tilbøjelig til at have paraderne oppe, når jeg får en Facebook-besked fra dig om, at jeg skal huske at se denne sjove film eller 'like' den her Facebook-app, siger han til DR Nyheder.

Gode penge i Facebook-hack

Hackernes altovervejende motiv for at hacke Facebook-konti er penge.

- Hvis jeg har email-konti til dine venner og bekendte, så kan jeg sælge dem på internettet. Folk, der spammer, laver sjældent deres egen email-liste - det er noget, de køber hos specialister, der skaffer dem, siger Peter Schjøtt og forklarer, at det kan også være lister med passwords eller kreditkortnumre.

Vi 'synes godt om' lidt for mange ting

Pernille Tranberg er ekspert i digital identitet og medforfatter til bogen 'Fake It' - en håndbog til, hvordan man beskytter sin identitet på internettet.

Hun peger på, at hvis man vil gardere sig mod hackerangreb, kan man f.eks. lade være med at downloade applikationer fra Facebook til sin computer eller 'synes godt om' alt for mange ting, da hackere dermed kan få adgang til oplysninger eller placere virus på computeren.

Men den bedste måde at gardere sig mod hackerangreb på er ved at anvende en mere forsigtig brug af Facebook. Det kræver en kulturændring i Facebook-brugernes vaner.

- Man skal betragte Facebook som en offentlig platform, fuldstændig ligesom din hjemmeside eller Twitter. Hvis du overvejer, om du kan råbe det her ud over Rådhuspladsen, hver gang du poster noget på Facebook, så er du kommet et meget langt stykke hen ad vejen, siger Pernille Tranberg.

Facebook
Twitter