Hadefuld prædikant eller kontroversiel politiker? Tjek, om du kan gætte, hvem der har sagt hvad

En aftale, der skal sætte ind over for imamers hadske ytringer, er netop faldet på plads. Men hvornår er en udtalelse hadsk, og hvornår er den blot kontroversiel? Test dig selv her.

Den højreorienterede hollandske politiker Geert Wilders er tidligere tiltalt for hadsk tale, der blev sendt på tv. Her er han fotograferet til Folkemøde på Bornholm i 2015 under massiv politiopbud. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

I dag indgik et flertal i Folketinget en aftale om antiradikalisering, der blandt andet indfører åbne lister over hadprædikanter.

De åbne, 'sorte' lister skal fungere som en offentlig indrejseliste, der ekskluderer hadefulde forkyndere, som tidligere har ytret sig udemokratisk i andre lande, og som kan være til fare for 'danske frihedsværdier'.

Præcis hvordan listerne skal udformes, og hvad kriterierne for at komme på listen skal være, ligger endnu ikke fast.

Men hvornår er ytringer hadefulde, og hvornår er de 'bare' kontroversielle og inden for lovens rammer?

I listen neden for kan du se, om du kan gennemskue, hvornår noget er strafbart, og hvornår det er inden for lovens rammer. Udtalelserne er både fra politikere, nazister, islamister, terrorister og imamer og er blandet. Men hvem siger hvad?

Svarene findes nederst i artiklen.

1)

- Muslimerne fortsætter, hvor Hitler sluttede. Kun den behandling, Hitler fik, vil ændre situationen.

2)

- Det er okay, når mænd slår kvinder. Sex uden for ægteskab skal straffes med 200 piskeslag. Homoseksuelle skal straffes med døden. Selvmordsbombning er en legitim kampform. Aids er Guds straf til homoseksuelle.

3)

- Selvfølgelig skulle Lars Hedegaard ikke have sagt, at der er muslimske fædre, der voldtager deres døtre, når sandheden i stedet synes at være, at de nøjes med at slå døtrene ihjel - og i øvrigt vender det blinde øje til onklers voldtægt.

Lars Hedegaard er formand for Trykkefrihedselsskabet og indædt kritiker af Islam. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

4)

- Jeg har gjort meget. Mit første jøde-drab har jeg dog endnu til gode.

- Hitlers tanker om et rent Tyskland er et forbillede for Danmark.

- Det er vejen til menneskehedens undergang, hvis vi tillader, at racerne blander sig.

5)

- Allahs fjender skal korsfæstes.

- Den, der fornærmer profeten Muhammed, skal dræbes.

6)

- Jeg mener, at alle muslimske samfund per definition er tabersamfund. Muslimerne er ikke i stand til at tænke kritisk. Når man sætter idiotiske religiøse hensyn over fornuften, så udvikler man et tabersamfund med hungersnød, undertrykkelse og brud på de mest elementære frihedsrettigheder

7)

- Jeg sværger ved Allah, at alle vantro tyranner, der har krænket islam, vil få skåret hovedet af.

8)

- Gaskamre er en mindre detalje i historien.

- Frankrig bør gå sammen med Rusland om at redde den "hvide verden".

Jean-Marie Le Pen er en højreorienteret, fransk politiker, som har grundlagt partiet Front National. (Foto: © Stephane Mahe, Scanpix)

9)

-For så vidt som man siger, at hagekorset er symbolet på nazismen, så er det jo altså af samme art som Islams tørklæde.

10)

- Kvinder, der ikke går med tørklæde, er på mange måder selv skyld i, at de bliver voldtaget.

11)

- Profeten Muhammed er en syg pædofil.

- Muslimer i Holland er en fortrop af kolonister, der kun har til mål at omdanne Holland til en provins i den islamiske superstat Eurabia.

- En Koran, hvor alle de hævnlystne afsnit var fjernet, ville være på størrelse med et Anders And-hæfte.

Massemorder og terrorist Anders Behring Breivik mente, at han gjorde verden en tjeneste, da han 11. juli 2011 dræbte 77 mennesker. (Foto: © FABRIZIO BENSCH, Scanpix)

12)

- Islam er en altoverskyggende trussel og fjende.

- Jeg har gjort Norge en tjeneste ved at forhindre en islamisering af Norge i særdeleshed og den vestlige verden i al almindelighed.

13)

- Muslimer voldtager deres egne børn. Det hører man hele tiden. Piger i muslimske familier bliver voldtaget af deres onkler, deres fætre eller deres far.

14)

- Hvis en gift eller skilt kvinde begår utugt, og hun ikke er jomfru og begår hor, skal hun stenes til døde.

LÆS SVARENE UNDER BILLEDET

Prædikanten Bilal Philips (midt i billedet med hvid hovedbeklædning) besøgte Islamisk Trossamfund på Nørrebro i 2011. Han går ind for sharia-lovgivning og mener, at bøsser og utro kvinder skal henrettes og at sex udenfor ægteskabet skal straffes med 200 piskeslag. Derfor var der moddemonstration og stor pressedækning, da han ankom til Nørrebro. (Foto: © Dennis Lehmann, Scanpix)

1= Mogens Camre, medlem af Dansk Folkeparti, Twitter, juni 2014. Han blev dømt for overtrædelse af racismeparagraffen.

2= Bilal Philips, sunnimuslimsk islamisk prædikant, lærer, foredragsholder, som har prædiket i Danmark. Flere danske politikere har krævet, at han bliver nægtet indrejse til Danmark.

3= Jesper Langballe, var politiker og præst. Han blev idømt dagbøder for sit udsagn.

4= Daniel Carlsen, formand for Danskernes Parti. Hans ytrede sig, mens han var nazist tilbage i 2008. Han blev ikke meldt til politiet for sine udtalelser.

5= Omar Bakri, hadprædikant er udvist fra Storbritannien. Han prædiker online for danske muslimer, men har ikke indrejseforbud i Danmark.

6= Morten Messerschmidt, medlem af Europaparlamentet for Dansk Folkeparti. Hans kommentar faldt i forbindelse med, at et folketingsmedlem insisterede på at bære tørklæde. Han blev meldt for racisme, men blev aldrig dømt.

7= Shiraz Tariq (også kendt som Edderkoppen), boede i Danmark og opfordrede danske unge til at kæmpe for IS. Han blev dræbt i 2013 i Syrien.

8= Jean-Marie Le Pen, højreorienteret, fransk politiker, grundlagde partiet Front National, som hans datter nu er leder af. Han blev anklaget for at fornægte Holocaust, men der er ikke faldet dom endnu.

9= Søren Krarup, tidligere medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti, udtalte sig i forbindelse med, at et folketingsmedlem agtede at beholde tørklædet på i Folketinget. Han er aldrig blevet dømt for racisme.

10= Shahid Mehdi, imam, udsagnet faldt tilbage i 2004. Han har ikke indrejseforbud i Danmark.

11= Geert Wilders, islamkritisk hollandsk politiker. Han kom for retten for sine udtalelser, men blev frifundet.

12= Anders Behring Breivik, norsk højreekstremistisk terrorist og massemorder, udtalelserne faldt under retssagen som følge af hans angreb i Oslo og på Utøya. Han er fængslet.

13 = Lars Hedegaard, formand for Trykkefrihedsselskabet, ytrer sig med jævne mellemrum kontroversielt om Islam. Han fik her en bøde på 5.000 kroner for racistiske udtalelser.

14= Abu Bilal, dansk imam i Grimhøj Moskeen i Aarhus. Udtalelserne blev afsløret i TV 2's dokumentar 'Moskeerne bag sløret'. Han er stadig imam i moskéen.