Haderslev finder let boliger til flygtninge

Ikke alle kommuner har svært ved at finde boliger til flygtninge. I Haderslev er samtlige flygtninge placeret i permanente boliger fra første dag.

Haderslevs borgmester, H.P. Geil, glæder sig over, at hans kommune havde 300 ledige boliger til flygtninge. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

En lang række kommunerne kæmper i øjeblikket for at finde nok boliger til flygtninge.

Det problem har de ikke i Haderslev.

- Hos os er det indtil videre gået godt og forholdsvist nemt, siger Haderslev kommunes borgmester, Hans Peter Geil (V).

I det sekund en flygtning ankommer, skal kommunen skaffe flygtningen tag over hovedet. Det kan ske i en midlertidig eller i en permanent bolig.

En DR-rundspørge til kommunerne viser, at en stor del af flygtningene placeres i midlertidige boliger, selv om dette er langt dyrere for kommunerne end at placere dem i permanente boliger.

- Allerhelst vil vi have dem ud i en permanent bolig med det samme, men vi har simpelthen ikke så mange billige permanente boliger i Helsingør. De skal jo kunne betale huslejen af deres integrationsydelse (SU-niveau), så boligerne skal virkelig være billige, siger Helsingørs konservative borgmester, Benedikte Kiær.

Over 300 ledige almennyttige boliger

Mens mange kommuner altså må ty til den dyre løsning og indkvartere flygtninge midlertidigt i pavilloner, på vandrerhjem eller hotel eller i ombyggede kommunale bygninger, så er samtlige flygtninge i Haderslev fra første dag placeret i permanente boliger.

- Vi har adgang til over 300 almennyttige boliger, som stod overfor at skulle renoveres, og som vi derfor kunne råde over, fortæller borgmester Hans Peter Geil.

Ifølge Dansk Flygtningehjælp er det langt bedre for integrationen, at flygtninge – som i Haderslev - placeres direkte i permanente boliger.

- Et nyt hjem betyder samtidig muligheden for en ny start på livet. Det betyder rigtig meget for flygtninges mulighed for integration, at de får et permanent hjem, hvor de kan blive venner med naboerne og blive aktive deltagere i det danske samfund, siger integrationsdirektør i Dansk Flygtningehjælp, Anette Christoffersen.

148 kan blive til mange flere

Haderslev kommune får i år 148 flygtninge, og næste år skal kommunen modtage 128. Og selv om kommunen lige nu har rigelig med permanente boliger, så vil borgmesteren ikke have flere end dem, kommunen allerede er tildelt.

- De 148, vi modtager i år, kan jo blive til mange flere, hvis der kommer familiesammenføringer senere. Så vi vil ikke have flere, lyder det fra borgmester Hans Peter Geil.

Han mener også, at det er godt for flygtningene, at de henvises direkte til en permanent bolig.

- Fordelen for flygtningene er jo, at nu ved de, hvor de skal bo. Så har de vished og kan begynde at bygge et hjem op, siger Hans Peter Geil.

700.000 kroner til midlertidige boliger næste år

Mens en kommune som Næstved bruger 17 millioner kroner i år og syv millioner kroner næste år på at indrette og drive midlertidige flygtningeboliger, så har Haderslev Kommune hverken sidste år eller i år brugt en krone på midlertidige boliger.

Men næste år har kommunen afsat 700.000 kroner til midlertidige flygtningeboliger.

- Vi satser på også næste år at kunne finde permanente boliger nok, men det afhænger blandt andet af antallet af familiesammenføringer. Derfor har vi sat lidt penge af til midlertidige boliger næste år, siger Haderslevs borgmester.