Hængte Mette Frederiksen-dukke op i lygtepæl: Nu taler sigtet for første gang

Den 32-årige mand er sigtet for trusler mod statsministeren. Alligevel fortryder han ikke.

En kold januaraften bevægede en 32-årig mand sig fra Istedgade mod Forum Station i København. Han var sammen med en kammerat og en bekendt, og de havde en dukke under armen.

Dukken var af plastik, og på dens ansigt var et billede af statsminister Mette Frederiksen (S). På dukkens mave var et skilt, hvor der blandt andet stod, 'hun må og skal aflives'.

Dukken blev hængt op i en lygtepæl til en Men in Black-demonstration. Men den fik ikke lov til at hænge længe, inden den blev omringet af flammer. Et billede af episoden skabte senere forargelse.

Dukken var en provokation fra de tre mænds side. Men sådan så politiet det ikke. De anholdte de tre mænd og sigtede dem for trusler mod statsminister Mette Frederiksen.

I dag fortæller den 32-årige mand for første gang i DR-programmet 'Kriminelt', hvorfor han valgte at tage dukken med til demonstrationen.

Noget han efter otte ugers varetægtsfængsling ikke fortryder.

- Jeg synes, den her sag er værd at kæmpe for. Hvis vi har ytringsfrihed i Danmark, som vi render og praler med, og vi kan tegne Muhammed-tegninger, så kan vi også godt lave en kritisk dukke af vores statsminister. Ellers er ytringsfrihed til sidst bare noget, vi har til at pisse nogle muslimer af nede i Mellemøsten, siger han til DR.

Den 32-årige mand har ønsket at være anonym, fordi sagen ikke er afsluttet endnu. DR Nyheder kender hans fulde identitet.

- Kan du forstå, at nogle synes, det, du har gjort, er en trussel mod statsministeren?

- Både og. Jeg kan ikke forstå, at det er trussel i den forstand, den blev brugt. Men hvis den nu blev bundet op foran hendes bopæl en eller anden mandag morgen fuldstændig random, så kan jeg godt se, at det er en anden kaliber.

- Nu stod vi til en anmeldt demonstration i et land, der praler meget af sin ytringsfrihed. Dukken skal der være plads til, hvis du spørger mig.

Hør den 32-årige fortælle om sagen her:

Var provokeret over mink-sag

Det var første gang, at den 32-årige mand var mødt op til en Men in Black-demonstration.

Han tror på, at coronavirus findes, men han var mødt op, fordi han var utilfreds med, hvordan regeringen har håndteret situationen.

- Nu havde vi været en drengegruppe, der syntes, det havde taget overhånd herhjemme med restriktioner. Hvis vi skal ud og ytre os, så er det til en demonstration. Det er ikke hjemme i sofaen. Der kan vi sidde og råbe og skrige, ligeså længe vi vil. Der er bare ikke nogen, der hører os, fortæller han til DR Nyheder.

- Jeg synes, det er forkert, at alle skal pakkes ind i vat og sikkerhedsudstyr, og at vi ikke må nogen ting. For det er en brøkdel af os, som ikke kan tåle corona i sidste ende.

Den 32-årige mand erkender, at han var med til at lave dukken, men han siger i dag, at det først var i sidste øjeblik, at skiltet med teksten blev lavet.

- Teksten er en stor provokation til, hvordan hun afsluttede hele minkerhvervet i Danmark. Jeg synes, det var en skandale at slå alle mink ihjel. Jeg har tit tænkt på, at hvis det var en svinefarm eller flere, der havde fået corona, havde vi så også afsluttet hele svineerhvervet i Danmark? Det tror jeg næppe, siger han.

Dukke skulle ikke afbrændes

De tre sigtede benægter stadig, at det var dem, der satte ild til dukken den kolde januaraften.

- Det var aldrig meningen, at der skulle være ild i den. Og det sender et groft billede. Det er også noget værre svineri, at den bliver brændt af, den er lavet af plastik, siger den 32-årige mand i dag.

Han fortæller, at det var ham selv og to andre, som efterfølgende smed dukken ud i en skraldespand. Kort tid efter kunne den 32-årige se på flere nyhedsmedier, at billedet af den brændende dukke blev delt og delt.

- Jeg havde aldrig troet, at det ville få en brøkdel af den opmærksomhed, som det fik.

Både den 32-årige og de to andre mænd blev efterfølgende varetægtsfængslet.

Ikke demokratisk

Sagen vakte stor opsigt i dagene efter, hvor flere politikere var ude og fordømme handlingen.

Heriblandt justitsminister Nick Hækkerup (S), som ikke kunne se, at det hørte sig hjemme i et demokrati.

- Jeg synes oprigtigt, at det var skræmmende. Det skabte referencer til film, man har set, hvor folk er blevet lynchet, eller til historien, hvor folk er blevet klynget op og brændt. Og derfor er det så helt utrolig fremmed for Danmark, sagde han efterfølgende.

Også Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard var chokeret over handlingen.

- Det er forfærdeligt, at nogen kan få sig selv til det, uanset hvad man så mener om Mette Frederiksen eller Folketinget. Det er ikke en måde at give sin mening til kende på, sagde Pia Kjærsgaard.

Det samme mente Enhedslistens Pernille Skipper.

- Det er nok det mest grænseoverskridende, jeg har set herhjemme. Forfærdeligt og skræmmende, skrev hun blandt andet dengang.

Overdriver med corona-paragraf

De tre mænd er stadig sigtet i sagen, og de venter på, om anklagemyndigheden vil rejse tiltale mod dem.

Men hvis de gør, risikerer de at få forhøjet straffen, fordi de er sigtet efter straffelovens særlige corona-bestemmelse 81d.

Fem demonstranter, der er blevet anholdt for lovovertrædelser i forbindelse med en af de første Men in Black-demonstrationer 9. januar, er allerede blevet dømt efter den særlige corona-paragraf.

En af de mest omtalte sager handler om den 30-årige Nanna Høpfner, som fik fordoblet sin straf til to års fængsel på baggrund af netop corona-bestemmelsen.

Og det er fuldstændigt ude af proportioner, at man kan benytte den særlige paragraf, mener den 32-årige mand.

- Jeg kan forstå, hvis der var så meget ramasjang i gaderne, at folk gik og lavede indbrud hos naboen for at skaffe mad og toiletpapir, at vi så var derude, hvor folk skal have en dobbelt straf. Men lige nu føler jeg bare, at den bliver misbrugt, og den bliver brugt, fordi den kan.

- Forbrydelser skal straffes, det er vi enige om?

- Ja selvfølgelig er vi det, siger han bestemt.

- Men hvis du tænker over det: Du kan holde en klimademonstration dagen efter og lave præcis den samme forbrydelse. Så er det fuldstændig vanvittigt at tænke på, at fordi der ikke er tale om en coronarelateret demonstration, så kan du undgå en dobbelt straf.

Du kan se Kriminelt ''Dobbelt straf i en coronatid' klokken 21.25 på DR1 eller på DRTV.