Hærchef beskyldt for nepotisme: Her er tre andre skandalesager i Forsvaret

Det er langt fra første gang, at Forsvaret bliver rystet af interne skandaler.

Hans-Christian Mathiesen beskyldes for nepotisme, og der er nu indledt en officiel undersøgelse. (Foto: Bjarne Luthcke © Scanpix)

Hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesen er blevet fritaget for tjeneste efter beskyldninger om nepotisme.

Anklagerne går ifølge netmediet Olfi på, at hærchefen blandt andet skulle have ændret på kriterierne for optagelse på to af Forsvarets mest eftertragtede uddannelser.

Han skulle have fjernet kravet om erfaring fra internationale missioner, så hans kæreste kunne blive optaget uden at have været udsendt.

Ifølge Olfi fortæller kilder, at hærchefen rykkede sin kæreste op på listen til optagelse på Master i Militære Studier i 2014, så hun på trods af manglende kvalifikationer blev optaget blandt de 13 officerer ud af 97 ansøgere fra hæren.

Værnsfælles Forsvarskommando er blevet bedt af Forsvarsministeriet om at komme med en redegørelse i sagen. Desuden har auditørkorpset indledt en forundersøgelse.

Sagen kan ifølge ekspert i offentlig forvaltning, Sten Bønsing, risikere at få både strafferetslige og personalemæssige konsekvenser for generalmajoren.

Undersøgelsen mod Hans-Christian Mathiesen er dog langt fra første gang, at Forsvaret er kommet i modvind.

Herunder følger tre andre sager, som rystede Forsvaret.

Lækagesagen

I april 2007 bragte TV2 en historie om, at det danske jægerkorps skulle til Irak. Oplysningen var fortrolig, og forsvarschefen havde bedt TV2 om ikke at bringe historien.

Presserådgiver for forsvarsministeren Jacob Winther blev bragt ind i sagen, da dokumentarfilminstruktøren Christoffer Guldbrandsen i januar 2010 hævdede, at det var Jacob Winther, der havde lækket de fortrolige oplysninger til TV 2-journalisten Rasmus Tantholdt.

Sagen første til en sigtelse mod Jacob Winther, som afviste, at han stod bag lækagen. Sigtelsen blev senere frafaldet.

TV2-journalisten Rasmus Tantholdt fik i en hovedrolle i sagen. (Foto: Lea Meilandt Mathiesen © Scanpix)

Jægerbog-sagen

Parallelt med Lækagesagen kom sagen om 'Jægerbogen' til at køre.

Bogen ’Jæger - i krig med eliten’ var skrevet af den tidligere jægersoldat Thomas Rathsack og handlede blandt andet om hans krigsoplevelser i Afghanistan. Forsvaret vurderede, at han havde overtrådt sin tavshedspligt, og Rathsack blev bortvist fra sit job.

Forsvarskommandoen forsøgte at søge et fogedforbud for at stoppe udgivelsen med den begrundelse, at rigets sikkerhed og forholdet til fremmede magter stod på spil. Fogedretten afviste dog at nedlægge forbud, fordi bogen allerede var offentliggjort i flere medier.

I oktober 2009 kom det frem, at bogens oversættelse til arabisk var sket i Forsvarskommandoen, og to officerer blev anklaget for at for at have løjet om en falsk arabisk oversættelse af bogen.

Sagen kostede forsvarsminister Søren Gade (V) og forsvarschef Tim Sloth Jørgensen jobbet.

Tiltalerne mod Forsvarskommandoens daværende it-chef Jesper Britze og kommunikationschef Lars Sønderskov, der løj om oversættelsen og videregivelsen af Jægerbogen, endte med frifindelse i Københavns Byret, men blev senere i Østre Landsret straffet med 30 dages betinget fængsel og en bøde på 8.000 kr.

Thomas Rathsacks bog 'Jæger - i krig med eliten' sendte rystelser igennem Forsvarets top. (Foto: MARIE HALD © Scanpix)

Operation Green Desert

Tilbage i 2004 løb Operation Green Desert af stablen - her deltog danske, britiske og irakiske soldater.

Målet var at finde oprørere, våben og sprængstof, som kunne bruges mod de allieredes styrker i landet.

36 irakiske mænd blev taget til fange under operationen, der skete i de danske soldaters ansvarsområde.

Efterfølgende blev fangerne overført til irakisk politi, der ifølge beskyldningerne udsatte fangerne for tortur og mishandling, før de blev løsladt uden at være sigtet eller tiltalt.

23 irakere har siden fået tilladelse til at lægge sag an mod den danske stat, heraf fik 18 altså tilkendt erstatning. Sagen er anket til Højesteret.