Hakim og hans familie bor i Tingbjerg: "Der er kun én i min klasse, som er dansker"

Hakim Biari klarer sig godt i ny sprogtest for børnehaveklassebørn fra udsatte boligområder.

- Der er kun én i min klasse, som er dansker. Det er en pige, hun hedder Lærke.

Sådan fortæller seksårige Hakim Biari, som bor i et boligområde og går på en skole, hvor langt de fleste har udenlandske rødder.

Hakim og hans forældre fortæller, at de kun møder få etniske danskere i deres hverdag, og forældrenes kontakt til skolen foregår gennem en arabisktalende tolk eller med hjælp fra Hakims voksne halvsøskende.

Men Hakim er en lærenem dreng, fortæller hans stolte mor, der drømmer om, at sønnen på sigt skal læse en lang videregående uddannelse på et dansk universitet.

- Vi håber det, som alle andre forældre håber for deres børn: At han bliver et godt menneske, læser videre, opnår noget og driver det vidt, siger 44-årige Fatima Zroki.

  • Hakim Biari med sin mor til et arrangement i klassen. (© DR Nyheder)
  • Hakim Biari flyttede fra Marokko for et år siden og klarer sig godt i sprogprøverne. Her sidder han mellem klassekammeraterne Lærke og Ihsan. (Foto: Bardur Thomsen © DR Nyheder)
  • (© DR Nyheder)
1 / 3

Stopprøver i 0. klasse

Hakim Biari og hans mor flyttede fra Marokko til Danmark for et år siden, hvor de flyttede ind hos Hakims far i Tingbjerg.

Det københavnske boligområde optræder på regeringens liste over særligt udsatte boligområder, da en stor andel af beboerne har anden etnisk baggrund end dansk, er lavtuddannede og har en lav indkomst.

På grund af boligområdets plads på listen bliver det for børn på Tingbjerg Skole fra næste skoleår obligatorisk at bestå en sprogvurdering, hvis de skal rykke op fra 0. til 1. klasse.

22 skoler, herunder Tingbjerg Skole, er tyvstartet og har dette skoleår testet stopprøverne i 0. klasse. Denne gang vil ingen børn dumpe på grund af prøverne, men det kan meget vel blive tilfældet for næste årgang af børnehaveklassebørn.

Hakim Biari flyttede fra Marokko for et år siden og taler allerede godt dansk. (Foto: Bardur Thomsen © DR Nyheder)

Oversætter for mor

Selvom Hakim kun har boet et år i Danmark, er han i de fleste sprogprøver blevet vurderet til det bedste niveau.

Dermed er han ikke en af de elever, der ville stå til at dumpe, hvis sprogprøven var trådt rigtigt i kraft. Men dem er der ifølge skolens seneste opgørelse 12 af på hans årgang.

Hans mor er glad for det store fokus på sprog, der følger med sprogprøven.

- På skolen får jeg altid at vide, at han griber og lærer det danske sprog hurtigt, at han har lyst til at lære og forstå, og at han udvikler sig, siger Fatima Zroki.

Hvis hun får lov til at blive i Danmark, vil hun gå i sprogskole og få et job. På nuværende tidspunkt prøver hun at lære af sin søn, som også hjælper hende med at oversætte, når de for eksempel er ude at handle.

Der er dog langt imellem, at hun har brug for at forstå danske gloser i hverdagen.

- For der er ikke mange danskere, her hvor vi bor. Der bor nærmest kun indvandrere i området, siger Fatima Zroki.

Om sprogprøverne

  • Prøverne indføres som led i regeringens strategi mod parallelsamfund.

  • Prøven er målrettet skoler, hvor mere end 30 procent af eleverne bor i boligområder på regeringens såkaldte ghettoliste.

  • I løbet af 0. klasse skal eleverne gennem 24 obligatoriske og én frivillig prøve.

  • Elever, der dumper, skal som udgangspunkt gå 0. klasse om.Kilde: Regeringsudspillet "Ét Danmark uden parallelsamfund"

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk