Halter bagefter andre europæiske lande: Danske babyer født i 2021 kan (kun) forvente at blive 102 år

I 27 lande har babyer født i år en længere forventet levetid end i Danmark.

Det forventes, at der bliver født 161 babyer i Danmark på årest første dag. (Foto: Marton Monus © Scanpix)

RETTELSE 13. januar kl 15.57:

Efter offentliggørelsen af denne artikel har Unicef regnet sine tal igennem en gang til og fundet fejl i antagelserne i fremskrivningen af den forventede gennemsnitlige levealder. Det har betydet markante og betydelige ændringer i Unicefs tal.

Unicef vurderede blandt andet, at babyer født i Danmark i 2021 kunne se frem til at blive 102 år gamle. Det har de nu justeret til 93,7 år.

Unicef skriver til DR Nyheder:

- Det er dybt beklageligt, at vi har måtte revurdere vores tal, og vi har lagt de nye tal frem.

Den anvendte metode betød, at tallene for aldersgruppen fra 80 og opefter blev for optimistiske.

Det skyldes ifølge Unicef, at FN’s befolkningsfremskrivninger, som ligger til grund for Unicefs fremskrivninger for nyfødtes forventede gennemsnitlige levetid, kun løber til år 2100.

- En simpel metode blev brugt til at fortsætte tidligere tendenser i fremtiden med yderligere antagelser og fremskrivninger i den periode. Men den ældre aldersgruppe var følsom over for data brugt til yngre aldersgrupper, og det gav nogle overoptimistiske tal for nogle vestlige lande, skriver Unicef.

For et land som Schweiz eksempelvis vurderede Unicef først, at 2021-børn kunne forvente at leve, til de er 116,4 år. Det er nu justeret til 94,8 år.

I de første opgørelser så det ud som om, at Danmark lå langt bagefter naboer som Norge og Sverige, som havde en forventet gennemsnitslevetid på henholdsvis 109,9 og 110,2 år. De er imidlertid også justeret, og Unicef vurderer nu, at den gennemsnitlige levetid er 93,3 og 93,5 år.

***********

De første babyer i årgang 2021 er allerede født og står foran et langt liv.

De drenge og piger, der kommer til verden i Danmark i år, forventes i gennemsnit at blive 102,1 år gamle. Sådan lyder det i et estimat fra FN's børneorganisation Unicef.

Og selvom det lyder som et usædvanligt langt liv, så er der faktisk 27 lande, hvor børn født i 2021 forventes at leve endnu længere.

Blandt andet i Andorra, der ligger mellem Spanien og Frankrig. Her kan et barn født i år i gennemsnit forvente at blive 119,2 år, mens børn født i Schweiz kan forvente at blive i 116,4 år.

2021-børn født i vores skandinaviske nabolande kan også forvente at leve længere.

I Sverige lyder estimatet på 110,2 år og i Norge på 109,9 år.

Lever for usundt

Den store forskel skyldes, at de danske børn bliver født ind i en livsstil, der er knap så sund som i de lande, vi normalt sammenligner os med.

- Vi ryger og drikker simpelthen for meget, og det går ud over vores gennemsnitslevealder.

Det siger Morten Grønbæk, der er direktør på Statens Institut for Sundhedsvidenskab.

- Rygning er suverænt den vigtigste risikofaktor. Det er den, der betyder mest for middellevetiden, og det er på den, vi kan se forskellen på, hvor meget længere eksempelvis nordmændene og svenskerne lever end os, siger han.

Vi drikker også mere end svenskerne og nordmændene, og det koster også på den gennemsnitlige levetid.

- Der er også stadigvæk mange af os, der ikke bevæger os nok, og det betyder rigtig meget både for vores almindelige velvære, men faktisk også for middellevetiden, siger Morten Grønbæk.

Sæt tidligere ind mod smøgerne

Rygning, alkohol og for lidt motion. Det kommer næppe som en overraskelse for de fleste danskere, at det er skidt for sundheden og i sidste ende koster på den tid, man har på jorden. Så hvorfor halter vi så bagefter de andre lande?

- En del af de her vaner bliver anlagt på et meget tidligt tidspunkt, og i virkeligheden er det de unges rygning, vi skal gøre noget ved. I langt de fleste andre lande, vi refererer til her, har man gjort noget for lang tid siden på tobaksområdet, så der ryger de unge meget mindre, end de gør i Danmark, siger Morten Grønbæk.

Noget sker der dog herhjemme. 1. april blev tobak dyrere, og så sent som i december vedtog Folketinget en ny tobakslov.

Med lovændringen vil man blandt andet gemme tobakken væk under disken i kiosker og supermarkeder, lave neutrale cigaretpakker, og så vil man indføre røgfri skoletid på grundskoler og ungdomsuddannelser.

Vi kan godt hale ind på de andre lande. Det mener Morten Grønbæk.

- Vi skal bare give den en skalle.

Prisen på cigaretter blev hævet i april 2020. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Verdensgennemsnit på 84

I bunden af Unicefs liste over forventet levealder ligger lande som Tchad og Den Centralafrikanske Republik. Her forudses en forventet levealder for årets nyfødte på 61,4 år.

Første dag i 2021 ventes Danmark at byde velkommen til 161 nyfødte, mens Andorra, der altså topper listen over gennemsnitslevetid, ventes at byde velkommen til en enkelt ny borger i dag.

Ifølge Unicef bliver der nytårsdag født over 370.000 nye verdensborgere rundt om på kloden. Til sammen forventes de ifølge Unicef at få en gennemsnitlig levealder på 84 år.