Tema Må der være forskel?

Halvdelen af os er tilfredse med lønnen

Indkomsten er tilpas, og de fleste forventer ikke, at den vil stige eller falde inden pensionensalderen.

Uanset alder, køn og politisk holdning er cirka halvdelen af os tilfredse med vores nuværende indkomst. (Foto: Uffe Weng © Scanpix)

47 procent af os er tilfreds med det beløb, som hver måned tikker ind på lønkontoen, og kun en fjerdedel synes, at beløbet bør være større.

Derudover forventer 71 procent af os ikke, at vores indkomst vil stige eller falde markant inden pensionensalderen.

Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for DR.

'Ikke overraskende' lyder reaktionen fra Anders Drejer, professor i økonomi og ledelse ved Aalborg Universitet.

Må der være forskel?

Der er forskel på folk – og hvad så? I Danmark har vi længe været et af verdens mest lige lande. Men dét til trods er der stor forskel på livet som rig eller fattig, og de senere år er uligheden steget. I nyt tema ser DR på, hvordan det faktuelt står til med uligheden i Danmark. Motiverer ulighed til at arbejde, og er den nødvendig for at drive et samfund fremad? Eller slukker den håb og skaber polarisering? Følg debatten på #drforskel.

Gå til tema

- Vi danskere sætter forventningerne relativt lavt. Politikerne og arbejdsgiverne er nok vældig tilfreds med resultatet af undersøgelsen.

- Men det er ikke nødvendigvis sundt for samfundsøkonomien, at befolkningen har lave ambitioner. Det kan påvirke væksten negativt, siger han.

Den gennemsnitlige dansker tjener i alt 294.000 kroner om året.

I undersøgelsen blev 2.046 danskere over 18 år er spurgt om holdningen til deres løn.

Svarene afslører, at der på tværs af alder, køn og politisk holdning ikke er den store forskel på vores lønforventninger.

Mest afvigende er svarende fra de 18 til 34 årige, hvor 37 procent svarede, at de forventer, at lønnen vil stige inden pensionsalderen, mens 41 procent ikke forventer, at arbejdsgiveren skruer op for honoreringen.

- Det kommer bag på mig, at så mange unge ikke forventer en lønstigning. Men det kan måske skyldes, at de er offentlige ansatte, hvor der er lavere forventninger til at stige i løn, siger Anders Drejer.

Mange danskere er fint tilfredse med det beløb, der hver måned tikker ind på lønkontoen. Er du en af dem?

Opslået af DR Nyheder på 10. marts 2016