Han bliver Lego-imperiets fjerde hersker

PORTRÆT Thomas Kirk Kristiansen står klar til at blive Legos nye overhoved, men det har langt fra ligget i kortene, at det skulle ende sådan.

Lego-arvingen Thomas Kirk Kristiansen overtager posten som koncernens overhoved efter sin far Kjeld Kirk Kristiansen. (Foto: LEGO PR © Scanpix)

Der er annonceret et tronskifte i legetøjskoncernen Lego.

Thomas Kirk Kristiansen, fjerde generation i Danmarks rigeste familie, overtager posten som koncernens overhoved efter sin far, Kjeld Kirk Kristiansen. Det fortæller Kjeld Kirk Kristiansen selv i et interview til Finans.dk.

- Vi har i mange år lagt op til, at det bliver Thomas' rolle, og det er det, vi gør nu: Thomas og jeg bytter roller i både Lego A/S og i Lego Fonden, fortæller Kjeld Kirk Kristiansen.

Og dermed får den 37-årige arving, Thomas Kirk Kristiansen, nok at se til.

Ifølge business.dk har Thomas Kirk Kristiansen stort set ingen ledelseserfaring, ligesom han heller ikke har arbejdet i den daglige drift i handels- eller industrivirksomheder.

Som far som søn. Lego annoncerer generationsskifte i den verdensomspændende legetøjskoncern. Thomas Kirk Kristiansen overtager ledelsen efter sin far Kjeld Kirk Kristiansen. (Foto: LEGO PR © Scanpix)

- Det er meget store fodspor, Thomas Kirk Kristiansen skal udfylde efter sin far. Erfaringen viser, at det næsten altid er svært at blive ny ejerleder af en virksomhed. I Legos tilfælde er udfordringen ekstra stor, fordi faderen, Kjeld Kirk Kristiansen, jo har spillet en kæmperolle i virksomheden, hvor han har været direktør for det hele i en årrække, siger Flemming Poulfelt, professor i ledelse og strategi ved Copenhagen Business School, blandt andet til business.dk.

Glidende generationsskifte

Thomas Kirk Kristiansen, der har en uddannelse som markedsføringsøkonom fra Aarhus Købmandsskole i 2004, bor til dagligt i Kerteminde sammen med sin kone Signe og deres datter. Som sin far interesserer han sig meget for hesteopdræt- og avl, og sammen med sin kone driver han stutteriet Kirk Arabian.

Selvom Thomas Kirk Kristiansen således valgte at fokusere på en anden levevej end Lego-imperiet - og så tilmed væk fra familiens hovedsæde i Billund - er han de seneste år begyndt at tage bestyrelsesposter i familiens pengetank Kirkbi A/S, i Lego A/S og i Lego Juris, og i går kom det altså frem, at Thomas Kirk Kristiansen også overtager et af koncernens vigtigste hverv.

- Det er et glidende generationsskifte, hvor jeg bliver siddende som formand i Kirkbi, hvor jeg har kontrollen med stemmerne. Men det kunne sagtens tænkes, at det bliver ændret, når formandsposten bliver ændret. Vi har ikke besluttet hvornår, men der kommer jo nogle milepæle hen ad vejen. Det ser vi på, siger Kjeld Kirk Kristiansen om generationsskiftet til finans.dk.

Byrden som Lego-arving

Lego blev stiftet af Ole Kirk Kristiansen i 1932, da han begyndte at producere træklodser. I 1957 overtager sønnen Godtfred Kirk Kristiansen firmaet, og i 1977 bliver Kjeld Kirk Christiansen en del af Legos ledelse.

Det var dog på ingen måde skrevet i kortene, at Thomas Kirk Kristiansen skulle overtage posten efter sin far.

Thomas Kirk Kristiansen har været god til at holde sig ude af pressens søgelys. Her er han dog med til at lægge første klods til Lego House i 2014 sammen med sin farmor, den nu afdøde Edith Kirk Kristiansen (Arkivfoto). (Foto: Robert Attermann / RED STAR / Sc © Scanpix)

Sammen med sine to søstre, Sofie Kirk Kristiansen og Agnete Kirk Thingaard, voksede Thomas Kirk Kristiansen op i Billund.

- Det var ikke sjovt at vokse op i Billund. Vi var altid lidt anderledes end andre børn og ville egentlig bare gerne være ligesom andre børn, fortalte Thomas Kirk Kristiansen til Legos interne personaleblad i 2010 ifølge business.dk og fortsatte:

- Samtidig havde vi en far, der arbejdede virkelig meget og var meget ude at rejse. Det betød, at vi tog afstand fra virksomheden.

Får en særlig rolle i Lego

Ved at vælge en to-årig uddannelse i markedsøkonomi fik Thomas Kirk Kristiansen da også kun kort mulighed for at snuse til fag som økonomi, strategi og ledelse.

I samme periode får Thomas Kirk Kristiansen et trainee-ophold i Lego, hvor han får lov at snuse til driften i virksomheden, men opholdet i koncernen stopper af uransagelige årsager og bliver slettet fra Thomas Kirk Kristiansens CV.

Fakta om Lego:

  • Legokoncernen blev grundlagt i 1932 i Billund. Siden er firmaet gået i arv fra far til søn.

  • Lego-klodsen er to gange blevet kåret til Århundredets Legetøj.

  • Klodsen, som vi kender den i dag, blev lanceret i 1958.

  • Lego-koncernen er i dag en verdensomspændende virksomhed med kontorer i Billund, USA, Storbritannien, Kina og Singapore.Kilde: Lego.com

Gennem årene har Thomas Kirk Kristianen da også været pressesky, og der findes derfor kun meget få udtalelser fra Lego-arvingen, der dog tidligere har nævnt, at han på ingen måde ønsker at være topchef i Lego.

Hvad der siden har fået Thomas Kirk Kristiansen på andre tanker, kan der kun gisnes om.

I sin far og forfædre, alle magtfulde mænd i Lego-koncernen, har Thomas Kirk Kristiansen således forbilleder nok at måle sig op i mod. Thomas Kirk Kristiansen får da også fremover en rolle, hvor der vil blive taget hensyn til ham til en hvis grad, vurderede business.dk sidste år:

- Han (Thomas Kirk Kristiansen, red.) får en speciel rolle som familiens nye overhoved. De folk, der sidder rundt om ham i bestyrelsen, er helt med på, hvad det er for en rolle, de er grundigt forberedt, og de har taget det som en præmis, at de også skal få generationsskiftet til at fungere.

Blå Bog - Thomas Kirk Kristiansen

  • Født i 1979

  • To-årig uddannelse som markedsøkonom fra Aarhus Købmandsskole i 2004.

  • Bestyrelsesmedlem af en række bestyrelser, blandt andet: Lego A/S, The Lego Foundation, Kirkbi og Lego Juris.

  • Gift med Signe. Sammen har de en datter og bor i Kerteminde, hvor de driver stutteriet Kirk Arabian.Kilde: Lego.com

(Foto: Grafik: Morten Fogde Christensen © DR Nyheder)