Han købte to pistoler, en lyddæmper og ammunition til spotpris for at begå terror - problemet var bare, at han købte det af en PET-agent

To var anklaget for forsøg på terror, men den ene blev frifundet for den mest alvorlige anklage.

Politiet slog den 11. december 2019 til mod flere netværk rundt om i landet. Ifølge PET var der mistanke om, at netværkene forberedte terrorangreb. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Det var som led i planerne om at udføre et terrorangreb, da en mand tilbage i december 2019 købte to pistoler, lyddæmpere og ammunition.

Det har Københavns Byret slået fast, efter at retten i dag har kendt en mand skyldig i at planlægge et terrorangreb.

I retsbøger og i anklageskriftet fra sagen kan man læse, at politiet under efterforskningen ikke er kommet frem til, hvor angrebet skulle finde sted.

Det kan være mål både i Danmark og udlandet, lyder det.

To mænd var anklaget i sagen, men det er kun den ene, en 26-årig mand, der er blevet kendt skyldig i terrorplaner.

For godt til at være sandt

Indkøbet af de to våben fandt sted i december 2019, da manden mødtes med sælgeren foran indkøbscenteret Field's på Amager.

Prisen lød på 6.800 kroner, og et ekspertvidne har i sagen forklaret, at det er en langt lavere pris, end hvad den slags våben normalt koster på det sorte marked.

Det var imidlertid også et tilbud, der var for godt til at være sandt. For sælgeren var ikke en ligesindet fra det kriminelle miljø. Der var derimod tale om en agent fra Politiets Efterretningstjeneste.

Den 26-åriges forsvarer, advokat Janus Malcolm Pedersen, har undervejs i sagen påpeget, at politiet netop brugte den meget lave pris på våbnene til at lokke hans klient i en fælde.

I Danmark er det nemlig ikke lovligt for hverken politi eller PET-agenter at fremprovokere lovovertrædelser.

- Hvis man sætter prisen så lavt, at han køber den pistol, som han aldrig ville have haft råd til ellers, så er det en klar overtrædelse af provokationsforbuddet. Den reelle pris er seks gange så høj. Med lyddæmper og ammunition er PET's pris kun en tiendedel, sagde Janus Malcom Pedersen i sin procedure.

Køberen har først forklaret, at han købte pistolerne, fordi de skulle bruges til at skyde til måls ude i en skov. Han ændrede dog senere forklaringen til, at de skulle beskytte ham mod en farlig bande, der angiveligt var efter ham.

Det finder retten utroværdigt, ligesom man har bidt mærke i en ting, han sagde på et af møderne med agenten. Her forklarede han, at han var særligt glad for, at han kunne få en lyddæmper med i handlen.

- Disse dommere finder, at S (red.) i mødet med politiagenten meget klart redegjorde for, at våbnene med lyddæmpere ville sætte ham i stand til at dræbe ikke nærmere identificerede personer, lød det fra retsformand Pernille Kjærulff i forbindelse med afsigelse af kendelsen.

Radikaliseret?

Inden våbenhandlen havde de to mødtes flere gange, og møderne blev optaget af agenten. De kom i første omgang i snak med hinanden gennem et onlineforum.

Af de tidligere retsdokumenter kan man læse, at den 26-årige fulgte flere kanaler, der sympatiserede med Islamisk Stat, på beskedtjenesten Telegram.

Dansk pas med Jesus Kristus. (Foto: Jens Dresling)

- Vi skal forsøge at opnå så meget som muligt, indtil Gud den almægtige er tilfreds, lød det på et møde med politiagenten den 21. november 2019, da snakken begyndte at handle om våben.

Ved et møde en uge senere med agenten den 28. november var våbenkøbet næsten på plads.

- Jeg kan ikke takke dig nok. Jeg har haft min idé i to år, lød det på optagelsen.

Den 26-årige mand har forklaret, at han over for PET-agenten overdrev sin religiøse holdninger og sit venskab med kendte islamister for at presse prisen på våbnene ned.

Han erkender dog at have forsøgt at overtræde våbenloven.

Han har også forklaret, at han har brændt Jesus-figuren i sit danske pas, fordi "det er forbudt for muslimer at have tegn og billeder af Jesus", men han afviser, at han på nogen måde skulle være blevet radikaliseret.

Anklagemyndigheden går efter at fratage ham netop det danske pas og hans statsborgerskab.

Den medtiltalte var ligeledes anklaget for terrorplaner, fordi politiet mente, at han finansierede våbenkøbet og var med i planlægningen. Dagen inden købet gav han 7.000 kroner til manden, der købte våbnene.

Han har nægtet sig skyldig, og Københavns Byret mente heller ikke, at der var det fornødne bevis. Han er derfor kun blevet dømt efter at have overtrådt våbenlovgivningen. Man har desuden fejet anklagemyndighedens påstand, om at han kendte til terrorplanerne, af bordet.

De to tiltalte har siddet varetægtsfængslet i sagen siden anholdelsen.

Straffen ventes udmålt 24. november. Her kræver anklagemyndigheden, at begge mænd udvises.

Stor politiaktion

Da to blev anholdt i december 2019, var de ikke de eneste, som politiet havde på sin radar.

I alt blev 20 personer anholdt, fordi myndighederne mente, at et større netværk var i gang med at planlægge terrorangreb - både med våben og sprængstoffet TATP.

Flere af de anholdte er siden blevet løsladt i sagen, og i næste uge skal den anden del af terrorsagen, der handler om indkøb af sprængstof, for retten. Her er to mænd og en kvinde tiltalt.

Anholdelsesaktionen var koordineret, og politiet slog til flere steder i landet.

Hør politiet forklare, hvad der førte til anholdelserne i december 2019:

FacebookTwitter