Handicapformand og K-borgmester i opråb til regeringen: Flere penge nu - ellers venter katastrofe

Økonomiforhandlinger skal resultere i flere penge til handicapområdet, lyder det i fælles opråb.

Finansminister Nicolai Wammen (S) er under pres for at sikre et væsentligt løft i velfærden i forbindelse med forhandlingerne om kommunernes økonomi. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

I København tvinges udviklingshæmmede ud af deres botilbud igennem mange år.

Og i Ringkøbing-Skjern forringer kommunen forholdene på opholdssteder for unge med alvorlige hjerneskader, så de oftere og oftere skal sidde alene på deres værelser.

Det er blot nogle af de eksempler på besparelser, der nu får den sjældne alliance bestående af formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, og borgmesteren i Høje-Taastrup, Michael Ziegler (K), til at komme med et fælles opråb rettet mod regeringen:

De igangværende økonomiforhandlinger om kommunernes økonomi for de næste to år skal ganske enkelt resultere i, at der afsættes markant flere penge til handicapområdet - ellers lurer en katastrofe lige om hjørnet.

- Konsekvenserne har allerede ramt. Men vi er der, hvor en hel masse mennesker kommer i klemme, hvis der ikke gøres noget lige nu og her. Kommunerne har ikke flere penge, så der er en katastrofe i vente, siger Thorkild Olesen.

Tungt forventningspres på regeringen

I Høje-Taastrup Kommune kan borgmester Michael Ziegler konstatere, at udgifterne til eksempelvis det specialiserede voksenområde, som omfatter alle tilbud og ydelser til voksne borgere med handicap eller sindslidelser, er eksploderet.

På bare ti år er de steget med 100 millioner kroner, og det kan få konsekvenser, hvis der ikke bliver gjort en indsats nu.

- Konsekvensen vil år for år være, at vi enten udhuler de kommunale velfærdsområder som skoler, daginstitutioner og ældrepleje, eller at vi ender med nogle helt uværdige tilbud til vores borgere med handicap, siger borgmester Michael Ziegler (K).

Ser man på tallene for alle landets kommuner, er udgifterne alene til voksne med handicap eller psykiske vanskeligheder steget med 1,8 milliarder kroner i de seneste fem år.

Forhandlingerne om næste års økonomi i kommunerne blev sparket i gang i onsdags, og der hviler på forhånd et tungt forventningspres på regeringen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og finansminister Nicolai Wammen (S) har ikke lagt skjul på, at den borgernære velfærd skal styrkes, og at der skal gøres op med tidligere tiders besparelser. Det blev gentaget igen og igen i valgkampen.

Men det er også et faktum, at demografien, altså befolkningens sammensætning med flere ældre og børn, de næste år vil mere end æde det såkaldte økonomiske råderum.

Det økonomiske råderum er en beregning af de forventede penge i statskassen, som Finansministeriet regner med vil stå på statens bundlinje frem mod 2025.

Så for at styrke handicapområdet - og velfærden generelt - skal der med al sandsynlighed findes nye penge. Hvor de skal komme fra, er regeringen endnu ikke kommet med et konkret bud på.

Efterlyser ny model

Thorkild Olesen håber, at økonomiforhandlingerne mellem regeringen og kommunerne resulterer i, at der bliver afsat mindst en milliard kroner til handicapområdet.

Men han kalder det samtidig “brandslukning”, når der konstant skal findes penge til at dække de kommunale udgifter og efterlyser en helt ny finansieringsmodel.

- Der er behov for at se på den serviceramme, som kommunerne får udstukket fra Finansministeriet.

- Jeg forventer, at vi snart kan sætte os ned med social- og indenrigsministeren og finansministeren og se på, hvad vi kan gøre på længere sigt, så vi kan undgå de her brandslukninger, siger Thorkild Olesen.

Han mener, at man på prøvebasis kunne indføre en model, hvor kommunerne måtte undtage visse sociale udgifter fra servicerammen.

Borgmester Michael Ziegler har også et konkret bud på, hvordan sådan en model eventuelt kan skrues sammen.

- Vi er nødt til at finde en model, så vi ikke udhuler den økonomi, der er til de øvrige velfærdsområder. For eksempel kunne det være en budgetgaranti, som sikrer, at den enkelte kommune har et incitament at gøre det klogt, men samtidigt så alle kommuner under ét får dækket deres udgifter på det her område, siger borgmesteren.

S: Vi kommer ikke hele vejen

Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, mener, at det er en reel problemstilling, når Danske Handicaporganisationer og Michael Ziegler efterlyser flere penge til handicapområdet.

Men han er forsigtig, når det kommer til konkrete bud på, hvor meget kommunerne kan regne med at sætte ind på bankbogen.

- Vi har meget klart sagt, at vi ønsker at investere i velfærden og løfte den, men det er også klart, at vi ikke kommer hele vejen i mål med den første økonomiaftale eller finanslov, men vi vil tage et skridt i den rigtige retning.

- Jeg er ganske overbevist om, at handicapområdet kommer på bordet i forbindelse med økonomiforhandlingerne og finanslovsforhandlingerne. Vi vil styrke velfærden, efter at den er blevet underfinansieret i en årrække med en borgerlig regering, siger finansordføreren.

Forhandlingerne om kommunernes økonomi forventes at være på plads i begyndelsen af september.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk