Handicappede er lykkeligst sammen

Tiltag, der sikrer ligeværd, gør ikke handicappede lykkelige. Det bliver de derimod af at identificere sig med andre handicappede.

Danske Handicaporganisationer og Spastikerforeningen oplever, at deres medlemmer i højere grad finder sammen med ligesindede i foreninger, facebookgrupper og ved sociale sammenkomster. (Foto: Jørgen jessen © Scanpix)

Ramper, elevatorer, blindeskrift på lokale biblioteker og inklusionsklasser på landets folkeskoler. Stadig flere tiltag skal gøre det nemmere for personer med handicap at leve deres liv på mere lige fod med alle andre.

Men en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Københavns Universitet viser, at det faktisk ikke er det, der hæver de handicappedes selvværd og gør dem lykkelige.

Det er derimod at være sammen med andre handicappede personer og at kunne identificere sig gennem handicappet. Det skriver Kristeligt Dagblad.

- Tidens ligebehandlingsmodel er naiv og kritisabel. Ifølge mine studier har handicappede, der tilbringer mindre tid med familie og mere med ligesindede i organisationer, mere lykke i deres liv. Lige menneskerettigheder er godt, men mennesker med funktionsnedsættelse ønsker ikke nødvendigvis ligebehandling, fortæller Jesper Herup Dammeyer til Kristeligt Dagblad.

Han forsker i handicap og sociale relationer ved Institut for Psykologi og har undersøgt selvværdet hos hørehæmmede, autister og mennesker med psykiske handicap.

Føler sig stærkere, end når de prøver at passe ind i det almene samfund

Danske Handicaporganisationer og Spastikerforeningen er enige. Presset fra samfundet er blevet for stort, og derfor oplever de, at deres medlemmer i højere grad finder sammen med ligesindede i foreninger, facebookgrupper og ved sociale sammenkomster.

- Når vores medlemmer er sammen med mennesker, der afspejler dem selv, har de det bedre. Her føler de sig stærkere, end når de prøver at passe ind i det almene samfund," fortæller Thorkild Olesen formand for Danske Handicaporganisationer til Kristeligt Dagblad.

Jesper Herup Dammeyer mener, at tendensen er sund. Ifølge ham er det helt naturligt, at vi som mennesker søger nogen, som ligner os selv. Derfor mener han, at det er uhensigtsmæssigt, når man fra politisk hånd kun har fokus på inklusion i den form, at alle skal være lige.

/ritzau

Facebook
Twitter