Handy man-opgaver og garageudlejning - Her er fem eksempler på deleøkonomi

Deleøkonomi bliver stadig mere udbredt i Danmark – men deleøkonomi er ikke kun Airbnb og Uber.

Deleøkonomi er meget mere end Airbnb og Uber. Du kan også efterspørge en handyman i app'en Meploy. (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

At dele ledige ting, hænder og hjerner med tilfældige medborgere er kun lige ved at vinde ind i Danmark. Af denne grund er de mest velkendte eksempler på deleøkonomi formentlig også fortsat Airbnb og Uber.

Det fortæller Claus Skytte, der er iværksætter og forfatter til bogen ”skal vi dele”.

For halvandet år siden var der stort set ingen danskere, der gjorde brug af deleøkonomi, derfor er det endnu hovedsagelig biler og lejligheder, som er det, der deles mest flittigt blandt danskerne, siger han.

Men ifølge Claus Skytte er deleøkonomi meget mere end udlån af biler og lejligheder. Faktisk breder deleøkonomien sig for eksempel helt ind i landbruget, hvor landmænd står parat med pløjemaskinerne, ligesom man også begynder at se apps, hvor folk deler smykker.

Fem eksempler på deleøkonomi:

Farmbackup – Det er en slags Uber for landbrugsmaskiner. Her kan man stille landbrugsmaskiner til rådighed, der for eksempel kan komme med en pløjemaskine og pløje din mark.

Resecond – Her har du en platform, i form af en app, hvor man kan dele alt med hinanden ligefra plader, tøj, vin og babylegetøj og sko, værktøj.

Meploy – Med app'en kan man udbyde og efterspørge småopgaver, såsom handymanopgaver eller hvis man skal have hjælp til research. Folk får en timeløn på 150 kroner.

Spaceflex – Hvis du har ledig loftsplads eller garageplads, er det en god idé at få downloadet Spaceflex. Her kan du udleje din tomme kvadratmeter til folk, der mangler et sted at opbevare deres ting.

Joli: Konceptet bygger på idéen om et stort fælles smykkeskrin, hvor nye smykker bliver sat i cirkulation og på den måde bliver tilgængelige for alle brugere. På den måde er det altså et stort udvalg af designersmykker, som ingen ejer, men alle har adgang til.

I aften i ’Langt fra Borgen’ bliver der sat fokus på deleøkonomi. Se programmet på DR1 kl. 21.55

FacebookTwitter