Har du det svært med din roomie? Måske er det på tide at få lavet en kontrakt

23-årige Sebastian skrev under på en række aftaler, da han flyttede sammen med sine to roomies.

Sebastian og hans to roomies, Shanne og Isabella, har lavet en kontrakt for, hvordan de bedst lever sammen.

Kvadratmeter, køleskab og komfur kan være svært at dele med andre, og det er ikke altid lige nemt at enes om, hvem der skal tage opvasken eller stå for indkøb af toiletpapir.

Med tiden kan mindre gnidninger blive til store uenigheder, men de kunne måske være undgået, hvis det fra start var aftalt, hvad en lukket dør betyder, og hvor ofte, den fælles bolig skal gøres rent.

23-årige Sebastian Wisler og hans to kammerater fra studiet i international virksomhedskommunikation har med faste retningslinjer forsøgt at komme hverdagskonflikterne i forkøbet.

Da de flyttede sammen, skrev de under på en uforpligtende kontrakt:

- For os var det vigtigt at have nogle retningslinjer, så vi satte os sammen ved spisebordet en af de første dage, vi boede i lejligheden, og formulerede en kontrakt med alle de her små ting, der får alles hverdag til at fungere, siger Sebastian Wisler og giver tre eksempler:

- Oprydning, opsigelsesperioder og alenetid er sådan noget, det er godt at være enige om.

Dit, mit og vores

På dagen, hvor kontrakten blev udarbejdet, fik de tre roomies talt en lang række ting igennem. Og selvom det ikke er alt, der er ført ind i den færdige, skriftlige kontrakt, mener Sebastian Wisler, det hjælper, at tingene er blevet diskuteret.

- Jeg bor sammen med to piger, så toilettid om morgenen kan være et problem. Vi har ikke skrevet noget specifikt ind i kontrakten, men der bliver taget store hensyn, siger Sebastian Wisler.

Praktik og husholdningsbudget er der også lavet mundtlige aftaler for:

- Vi laver mad sammen engang imellem, og så har vi hver vores hylde i køleskabet. Når vi bor så tæt, er det rart, at vi også kan have noget på fællesarealerne, der er vores eget.

God idé at lave kontrakt

Flere steder på internettet, blandt andet hos BoligPortalen, findes der forslag til, hvordan en kontrakt mellem samboende kan udformes.

Hos BoligPortalen har de lavet en skabelon til en roomiekontrakt efter henvendelser fra flere unge, der oplever problemer med at bo sammen.

Skabeloner som disse mener Lejernes Landsorganisation fint, at unge kan bruge som forventningsafstemning, når de skal dele bolig med hinanden, så længe de husker, at den slags kontrakter ikke kan bruges til at smide hinanden på porten, når aftaler bliver brudt.

- En roomiekontrakt er ikke juridisk bindende. Det skal ses som nogle forventninger, man har til hinanden. Man kan ikke gøre så meget ved det, hvis forventningerne så ikke bliver indfriet, siger Anders Svendsen, der understreger, at lejekontrakten også altid trumfer en roomiekontrakt.

- Hvis der står i lejekontrakten, at du ikke må ryge i lejligheden, er det ikke tilladt, bare fordi man er blevet enige om det i roomiekontrakten.

Tryghed i hverdagen

De tre studiekammerater har kendt hinanden siden august. I midten af september sagde de ja til lejligheden, og i oktober flyttede de ind, fortæller Sebastian Wisler, som indtil videre synes, det går strålende med at overholde de nedskrevne 'roomieregler'.

- Vi har ikke haft skænderier endnu. Jeg er da lige blevet mindet om engang imellem, at det er min rengøringsdag, eller at jeg skal tage opvasken, og jeg bliver bedre.

- Det med den lukkede dør, der skal respekteres, havde jeg svært ved i starten, men efter jeg kom bragende ind på min roomies værelse, mens hun ikke havde ret meget tøj på, lærte jeg det ligesom.

Sebastian kender flere, der har set sig nødsaget til at flytte, fordi det er gået skævt mellem dem og deres roomies. Han håber, den slags kan forhindres, når der er lavet klare aftaler.

- Det føles som en slags tryghed. Også selvom det ikke er juridisk bindende.

Var nødt til at flytte ud

26-årige Nanna Rasmussen ville ønske, hun havde lavet en skriftlig forventningsafstemning med de roomies, hun sidste år måtte flytte fra på grund af uenigheder. Fordi der ikke var klare regler, gik det skævt på få måneder.

Nanna Rasmussen flyttede fra en lejlighed for et år siden efter et stort skænderi med sine roomies. (Foto: PRIVATFOTO)

- En roomiekontrakt kunne nok have forhindret det, mine roomies og jeg endte ud i. Vi blev sure på hinanden, fordi vi ikke fik taget tingene i opløbet, og så kom det hele på en og samme gang i vrede messenger-beskeder. Hvis vi havde talt om rengøring og mængden af vennebesøg, kunne vi have taget flere hensyn til hinanden, siger Nanna Rasmussen.

Skulle det mod forventning også ende i så store uenigheder, at en eller flere af de tre roomies i Sebastian Wislers lejlighed i Aarhus bliver nødt til at flytte, er løsningen allerede diskuteret ved indflytning:

- Der står kun ét navn i lejekontrakten, så det min ene roomie, der har det sidste ord.