Har du husket det? Her træder restriktionerne i kraft i dag

Se, hvad der gælder i skolen, på arbejdet, og når du skal handle julegaver.

Fra i dag skal vi igen til at bruge mundbind og vise gyldigt coronapas flere steder i samfundet. (© (DR Grafik/Søren Winther Nørbæk))

Rettelse: Tidligere fremgik det, at mundbind er et krav på restauranter, men her gælder kun krav om coronapas. Krav om mundbind gælder dog ved afhentning af take-away, hvis det ligger i et center eller en bazar. Det fremgik ligeledes, at besøgende i ældreplejen og på sociale tilbud skal bære mundbind, men de skal i stedet vise coronapas. Det er også tilføjet, at børn under 15 år er fritaget for coronapas, såvel som elever i grund- og folkeskolen.

Det er ikke kun en ny uge, men også en "ny virkelighed" du er vågnet til.

I dag træder nemlig en række restriktioner i kraft i forsøget på at bekæmpe den stigende coronasmitte i samfundet.

Og har du kun to sekunder, inden du skal ud af døren, så er budskabet, at det nok er en god idé at huske mundbind og et gyldigt coronapas.

Hvis du omvendt har lidt længere tid, kommer her en liste, som viser, hvad der gælder for en række af de steder, du formentlig rammer i løbet af ugen.

1

I skolen og på universitetet

Der vil løbende blive lavet kontrol ude uddannelserne for at tjekke, om de studerende ankommer med gyldigt coronapas. (Foto: © Kasper palsnov, Scanpix Denmark)

Begynder du mandagen med at skulle studere, skal du nok huske coronapasset, da der er indført krav om netop dette på flere uddannelsesinstitutioner.

- Det betyder, at elever, studerende og besøgende med videre skal kunne fremvise et gyldigt coronapas for at kunne møde fysisk op på uddannelsesinstitutionerne, skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet på dens hjemmeside.

Der vil dog ikke stå en permanent vagt ved indgangen for altid at tjekke dit coronapas, men i stedet vil der ifølge bekendtgørelsen blive lavet løbende kontrol- altså stikprøver.

Har du ikke et coronapas, når du bliver bedt om at fremvise det, risikerer du at blive bortvist fra stedet.

Det gælder dog ikke børn under 15 år og personer, der kan dokumentere, at de er undtaget fra covid-19-tests, og kravet gælder ikke på grund- og folkeskoler.

2

Når du handler julegaver og får studset håret

Det kommer til at foregå med mundbind, hvis du skal ud i butikkerne for at få årets julehandel i hus i de kommende uger. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Søger du mod butikkerne for at købe julegaver eller smutter en tur i storcentret i den kommende tid, skal du huske mundbind eller visir. Bredt set hedder det, at kravet gælder i landets indkøbscentre og detailhandlen som eksempelvis supermarkedet.

Du skal også fra i dag vise coronapas hos landets liberale serviceerhverv som tatovører og frisører. Nogle steder vil der være hjælp at hente som eksempelvis hos Salon Madonna i Esbjerg.

- Vi sender en reminder ud aftenen før til de, der har en tid hos os, og når den kommer ud, vil der stå i beskeden, at man skal huske coronapas, siger Ulla Ritter, der er indehaver af salonen.

3

I metro, bus, tog og på køreskolen

Selvom du skal bruge mundbind fremover, må du altså gerne fjerne det helt eller delvist, hvis du eksempelvis skal indtage mad eller drikke. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Udover madpakken skal du fra i dag også huske at få pakket enten mundbind eller visir i tasken, hvis du er 12 år eller ældre og skal ud i trafikken. Kravet vil gælde i indenrigsfly, bus, tog, taxi, færge, letfærge, fjernbus, og hvad du ellers kan komme i tanke om af kollektive transportmidler. Og det gælder allerede, når man træder ind på stationen eller terminalen.

Hvis diverse krav allerede nu fyger rundt i hovedet, så husk, at på det her område gælder de samme restriktioner, som du kender dem fra tidligere.

Nægter du at følge reglerne, kan du blive afvist, og hvis du oveni det ikke vil forlade transportmidlet, er næste skridt politiet.

Husk desuden, at hvis du ser en chauffør eller andre ansatte uden mundbind, så undgå at give det dømmende blik - de er nemlig fritaget for krav ligesom i butikkerne, hvis deres arbejdsgiver kræver coronapas af dem.

Derudover skal der vises coronapas, når man opholder sig på køreskolen, i skolevognen og ved teori- og køreprøver.

4

På arbejdspladsen

Allerede før weekenden oplyste Dansk Industri, at de hat fået "utrolig mange henvendelser" fra virksomheder, som ønsker at gøre brug af muligheden med coronapas og eventuelt test af medarbejdere. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix Denmark)

Kigger din chef afventende på dig, når du træder ind på arbejdspladen her til morgen, kan det måske skyldes, at hun eller han vil se coronapasset. Egentlig trådte det i kraft allerede i fredags, at din chef kan kræve, at du viser gyldigt coronapas - men en del har nok været på weekend og mærker først til det i dag.

Nogle arbejdspladser har allerede meldt ud, at de kommer til at afkræve gyldigt coronapas af deres medarbejdere, som eksempelvis hos hotelkæden Scandic og en række kommuner.

Andre har endnu ikke lagt linjen, mens nogle helt tredje - som supermarkedskæderne Coop og Salling Group - ikke har tænkt sig at brede det ud til alle medarbejdere, som situationen er nu.

Derfor må du tjekke mailindboksen eller forhøre dig hos chefen for at finde ud af, hvad der gør sig gældende hos jer.

Du skal også være klar på, at din arbejdsgiver kan kræve, at du bliver testet for corona og oplyser testresultatet.

5

På sygehuset eller klinikken

Mundbind eller visir bliver også et krav i sundhedssektoren fra i dag. (Foto: © Tim Kildeborg Jensen, Ritzau Scanpix)

Besøgende, patienter og medarbejdere på offentlige og private sygehuse, klinikker og andre i sundhedssektoren vil også skulle bære mundbind fra i dag.

Det gælder dog ikke for besøgende i ældreplejen og på sociale tilbud, her gælder til gengæld coronapas.

Desuden gælder det alle steder, at for dem, der ikke har coronapasset i orden i form af at være vaccineret eller tidligere smittet, så udløber gyldigheden af testene hurtigere end tidligere. Nu gælder lyntest i 48 timer, mens en negativ PCR-test gælder i 72 timer.

6

Ingen regler uden undtagelser

Børn yngre end 12 år behøver ikke bære mundbind. (Foto: © SEBASTIAN CASTAÑEDA, Ritzau Scanpix)

Selvom vaccinationen af børn mellem 5 og 11 år er igang, og nogle butikker sælger børnemundbind, er børn altså i store træk undtaget fra de ovenstående restriktioner.

Børn under 15 år afkræves nemlig ikke coronapas, som det ser ud lige nu, og børn yngre end 12 år skal ikke bære mundbind de pågældende steder.

Kravet om mundbind eller visir gælder heller ikke personer 'med nedsat bevidsthedsniveau, fysiske eller mentale svækkelser eller andet, der gør, at de ikke er i stand til at bære mundbind eller visir', som det hedder. Man kan også være fritaget for test, og dermed være afskåret fra coronapas, såfremt man ikke er vaccineret. Det skal man dog kunne dokumentere.

Der er en række andre undtagelser herunder, hvis man kortvarigt indtager mad og væske.