Har du larmende naboer? Det er måske ikke dem, der er problemet

Få konkrete råd til at håndtere problemer med nabostøj derhjemme.

Det er vigtigt at anerkende nabostøj som et fælles problem, siger Sandra Lori Petersen, der er postdoc ved Institut for Antropologi på Københavns Universitet. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)

Musik, legende børn, trampen i gulvet, højlydt snak og sex.

Nabostøj er noget, de fleste lejlighedsbeboere lever og overlever med. For mange bliver det en permanent gene i hjemmet, der ellers skal fungere som ens private og trygge base.

Faktisk er det mere end hver tredje dansker, der bor i lejlighed, som føler sig generet af støj fra deres naboer. Omkring 70 procent af alle nabokonflikter mellem folk, der bor i lejligheder, handler om støj.

Det skal en ny hvidbog være med til at ændre på.

'Nabostøj - en fælles udfordring' har undersøgt nabostøj ud fra nyeste forskning og med indspark fra forskellige faggrupper. På den baggrund kommer bogen blandt andet med anbefalinger til at håndtere problemet.

Først og fremmest handler det om at anerkende, at nabostøj er et problem, og at det ikke nødvendigvis skyldes naboerne.

Det fortæller Sandra Lori Petersen, der er postdoc ved Institut for Antropologi på Københavns Universitet og ansvarlig for hvidbogen. Hun er overrasket over, hvor få løsninger der indtil nu har været til at håndtere nabostøj.

- Vi har en idé om, at enten må folk finde sig i det, eller så må man flytte. Det er et problem, man ser som adfærdsbetinget, så man har tendens til at mene, det skal løses igennem ændret adfærd.

Men den tankegang giver kun mening ved fester og lignende, og det er ikke nødvendigvis de største problemer.

Ofte handler det om helt almindelige hverdagslyde, som kan være vanskelige at ændre adfærd omkring.

- Så det kunne være et stort skridt, hvis man stoppede med at tænke, at det var naboen, der var problemet, men at man tænkte, at det var en fælles udfordring, og at det måske endda var bygningerne, der var problemet, siger Sandra Lori Petersen.

Hvidbogen samler nyeste forskning og input fra eksperter med forskellige fagområder. Sandra Lori Petersen har selv været mest overrasket over, hvor få løsninger der egentlig har været til at håndtere nabostøj.

I sin forskning og i arbejdet med hvidbogen har Sandra Lori Petersen erfaret, at folk ofte oplever nabostøj som et problem, når det blandt andet forhindrer dem i at sove.

Men et stort problem er også, når det handler om andres intime lyde. Eksempelvis ved sex, toiletbesøg eller private samtaler.

- I Danmark forventer vi, at vi har en høj grad af ro og kontrol i hjemmet. Derfor føles det intimiderende og kan påvirke folk ret omfattende at høre andres lyde i hjemmet.

- Men tanken om at hjemmet ikke er tæt, og andre kan høre vores egne lyde, er også et problem, siger hun.

Derfor handler hvidbogens anbefalinger i høj grad om at anerkende nabostøj som et fælles problem både for beboere, boligforeninger og boligselskaber. Og det handler om at undersøge mulighederne for at lave bedre lydisolering og at øge kendskabet til viden om nabostøj.

Sandra Lori Petersen kommer her med fire konkrete råd, du selv kan forsøge dig med, hvis du oplever problemer med nabostøj.

1

Tal med dine naboer

Det er helt afgørende at have en dialog med dine naboer. Hvis man kender sine naboer og har en okay relation til dem, så oplever man ikke i så høj grad deres lyde som støj, forklarer Sandra Lori Petersen.

- Så det er en god idé - også i forhold til nabostøj - at møde sine naboer, siger hun.

2

Tag fat om problemet tidligt

Vi har en tendens til at købe ind på idéen om, at nabostøj bare skal accepteres, og ellers må man flytte.

Derfor venter mange med at sige noget til naboerne, fordi de frygter konfrontationen.

- Men det er en god idé at henvende sig til naboerne og tale om tingene stille og roligt, inden man bliver superirriteret, og det bliver et problem, siger Sandra Lori Petersen.

3

Lav små forbedringer i lejligheden

Der er dokumenteret rigtig meget at hente ved at renovere boligen, især hvis du bor i en gammel bygning.

Men før du går i gang med den helt store og dyre lydisolering, skal du undersøge, om nogle småforbedringer kan gøre forskellen.

- Få fagfolk til at gennemgå tingene og se, om småreparationer kan hjælpe. Det kan for eksempel være at tætne huller omkring rør. Der skal nemlig ikke så mange utætheder til, før lyden fiser lige igennem, siger Sandra Lori Petersen.

4

Gør det til en løbende dialog i din ejendom

Det er som nævnt afgørende, at du og dine naboer og din ejendom anerkender nabostøj som et fælles problem og ikke et problem for den enkelte.

Derfor bør I have en løbende dialog omkring problemet.

- Hav en fælles snak om det på forhånd. Ellers kan det hurtigt blive følsomt, fordi det handler om hjemmet, siger Sandra Lori Petersen.